Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

06 Sep. 2019 / 12:25

Prin cărţi şi cercetări Elena Prus construieşte o Europă a culturilor

Prin cărţile şi cercetările sale construieşte o Europă a culturilor, are şi competenţa unui manager, dar şi harul de îndrumător al mai multor generaţii de studenţi pe care îi ajută să devină oameni care gândesc liber. Vorbim despre scriitoarea Elena Prus, profesor universitar, prorector pentru cercetare ştiinţifică şi studii doctorale, care la ceas aniversar a fost apreciată cu cea mai înaltă distincţie acordată în învăţământul universitar: Magna com Laude, relatează Moldova 1.

În aplauzele participanţilor a fost apreciat spiritul inovativ, dedicaţia şi competenţa Elenei Prus - un intelectual axat pe mai multe domenii, activitatea de cercetare fiind primordială

„Literatura francofonă, literatura universală, literatura comparată sunt domeniile mele prin care am abordat geocritica, sociocritica, toate dintr-u unghi de vedere intercultural fiindcă consider că tot ce se întâmplă în societate este transpus în literatură şi devine materialul palpitant şi vibrant al cuvântului”, a spus Elena Prus, doctor habilitat.

Elena Prus este o prezenţă absolut distinsă în cultura naţională, spune scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu.

„Omagierea unei scriitoare, unei cercetătoare, unui om ancorat în societatea basarabeană, cea românească a unei personalităţi aşa ca Elena Prus evocă faptul că suntem o societate matură,că am ajuns la un nivel când femeile au un loc foarte important în istoria acestui popor”, a spus Lucreţia Bârlădeanu, scriitoare.

Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai diferitelor instituţii de învăţământ superior, scriitori, o echipă de profesori şi oameni de cultură din România au apreciat diversitatea preocupărilor Elenei Prus.

„O doamnă pe care o preţuim foarte mult pentru competenţa şi profesionalismul său, precum şi pentru faptul că avem foarte multe colaborări cu doamna Prus ca traducătoare,ca şi profesor. Suntem într-un schimb de activităţi şi de momente culturale”, a spus Vasile Burlui, profesor din Iaşi.

„Doamna Prus este un cărturar, este un spirit enciclopedic. Prin tot ce face, ea se integrează culturii europene, are studii profunde despre literatura franceză. Doamna Prus este un ferment cultural, adună în jurul ei oameni, face reviste, face cărţi şi aş vrea să ne felicităm că există intelectuali aşa cum este Elena Prus”, a spus Nicolae Dabija, scriitor.

Proiectul la care lucrează în prezent Elena Prus este de mare actualitate.

„Întotdeauna ultimele cercetări sunt pentru noi cele la care ţinem foarte mult. Un proiect pe care l-am început sunt scriitorii Premiului Nobel, în special, cei cărora li s-a acordat premiul după 2000, unii contestaţi, discutaţi”, a spus Elena Prus, doctor habilitat.

În context, este şi noua monografie a Elenei Prus „Nobelul pentru literatură ca patrimoniu geocultural”, apărută la Iaşi şi care, potrivit sărbătoritei, va avea continuitate. La popasul aniversar a fost lansată şi o altă carte, ce reprezintă omagiul comunităţii ştiinţifice şi culturale de pe ambele maluri ale Prutului „pentru edificiile filologice ale Elenei Prus”.

Comentarii