Ştiri

Sursa imaginii: timpromanesc.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

11 Iul. 2019 / 15:49

Premieră inedită în contextul proiectului „ARC muzical-istoric”

Premieră inedită în contextul proiectului „ARC muzical-istoric”, al cărui fondatoare este pianista Ecaterina Baranov, stabilită în Franţa, dar care în perioada vacanţei revine acasă cu idei şi fapte concrete. De această dată a iniţiat un schimb de experienţă profesională între elevii unui Conservator din preajma Parisului şi Şcoala de arte „Alexei Stârcea" din Chişinău. Dincolo de concerte şi excursii, oaspeţii şi gazdele participă la discuţii despre sistemele de învăţământ în domeniul muzicii din Franţa şi din Republica Moldova, relatează Mesager.

În iunie un grup de elevi talentaţi de la şcoala de arte „Alexei Stărcea” din Chişinău s-au aflat în Franţa, au vizitat locurile memorabile, au concertat şi au cules aplauze. Cea mai mică reprezentantă a Moldovei a fost Martina Meola.

„A fost frumos, au cântat şi copii din Franţa şi copii de la noi ,de la şcoala „Alexei Stârcea””, a declarat eleva şcolii de arte „A, Stârcea”, Martina Meola.

„În aceşti şapte ani de studii pe care-i am, e prima dată când facem un asemenea schimb de elevi, o experienţă foarte bună. Franţa e o ţară frumoasă şi prietenoasă, publucul a fost foarte călduros”, a declarat eleva şcolii de arte „A. Stârcea”, Felicia Boico.

„Arta nu are hotare, cel mai important: cultura ţării noastre să fie cunoscută. Ne-am dus să cântăm şi lucrările compozitorilor autohtoni, am făcut cunoştinţă cu cultura Franţei. Copii au fost apreciaţi foarte înalt, suntem la nivel”, a declarat directorul şcolii de arte „A. Stârcea”, Irina Bogataia.

În această săptămână, proiectul continuă cu prezenţa elevilor din Franţa în RM. Iniţiatoarea proiectului, pianista Ecaterina Baranov, stabilită în Franţa a evoluat împreună cu discipola ei de la Conservatorul „George Gershwin”.

„Un schimb de experienţă atât profesională precum şi interumană. De fapt, învăţământul artistic în Franţa presupune studii mai mult pentru dezvoltare proprie, pentru a creşte o societate sănătoasă fizic şi intelectual-ce cântă francezii?În contextul proiectului, ei cântă muzică franceză, basarabeană, universală şi prezintă sistemul de învăţământ din Franţa„, a declarat coordonatoarea proiectului, Ecaterina Baranov.

Şi alţi profesori din Franţa au evoluat împreună cu discipolii lor.

„Un proiect foarte atractiv, descoperim oamenii şi muzica din Republica Moldova, legăm prietenii cu familiile la care suntem cazaţi, am fost deja la Muzeul de etnografie, urmează alte descoperiri”, a declarat profesoara de pian din Franţa, Mirabel Pitte.

„Ne bucură foarte mult că această performanţă a tinerilor din Moldova este bine apreciată în Franţa şi acest schimb cultural dintre tinerii din RM care s-au afirmat în Franţa şi revin aici cu colegii lor din Franţa şi ne arată această performanţă. Denotă că investiţiile care se fac în aceşti tineri sunt recunoscute pe plan internaţional. Sper că acest schimb de experienţă să continue şi la alte niveluri”, a declarat secretarul de stat al MECC, Andrei Chistol.

Astăzi elevii din Franţa evoluează în satul Răciula, raionul Călăraşi, iar până în 15 iulie vor vizita cele mai importante atracţii turistice din Moldova.

Comentarii