Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

21 Iul. 2019 / 19:02

Premieră culturală la o vinărie din Moldova

O premieră culturală internaţională „ArtVin”, organizată de Centrul Cultural „Artelit”, a avut loc la o vinărie din republică. Evenimentul a reunit lucrările artiştilor consacraţi din 12 ţări, iar dincolo de promovarea culturii, stabilirea relaţiilor dintre arta populară şi cea contemporană dintre artiştii din diferite ţări, ArtVin are un obiectiv nobil: susţinerea tinerelor talente din familii vulnerabile, relatează Mesager.

Muzică, artă plastică de toate genurile şi artişti din mai multe ţări, prieteni ai Centrului Cultural „Artelit”, care au adus lucrări inedite - aceasta era atmosfera care domina evenimentul. Lucrările au fost etalate în câteva spaţii.

„Auzisem că Moldova e o ţară frumoasă, m-am convins când am văzut aceste locuri, oamenii minunaţi şi confraţii de penel foarte talentaţi”, susţine Elizabeta Cuznear, artist plastic din Polonia.

„Am venit cu sculptură din diferite materiale: lemn, bronz, piatră. Sunt artişti din mai multe ţări, sunt uimit că Artelit există, activează”, a menţionat Grigore Sultan, sculptor din Moldova.

„Viziunea mea este că arta, pictura este foarte importantă şi din 2004 Centrul Cultural „Artelit” colaborează cu artişti din mai multe ţări. Noi, toţi artiştii o să facem împreună cu oaspeţii master-class, opere de artă în diferite tehnici. Vizual, prin lucrări avem posibilitatea de a comunica, emoţii”, a declarat Elvira Cemârtan-Voloşin, directoarea Centrului Cultural „Artelit”.

Deloc întâmplător faptul că evenimentul a fost găzduit de o vinărie.

„Două domenii care s-au întâlnit: arta şi vinul, două domenii foarte importante pentru Moldova. Chiar dacă aici artiştii vorbesc diferite limbi fiind din atâtea ţări, limbajul universal este pictura”, a precizat Elena Prus, vice-directoarea Centrului Cultural „Artelit”.

Premiera culturală internaţională „ArtVin” va avea continuitate printr-un simpozion, după care participanţii din Moldova şi din străinătate sunt invitaţi la un eveniment expoziţional din Lvov (Ucraina).

Comentarii