Ştiri

Sursa imaginii: Universitatea Titu Maiorescu

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

13 Mar. 2019 / 09:49

Povestea de succes a Bibliotecii Publice din Răzeni

A reuşit să transforme biblioteca într-un loc de întâlnire nu doar pentru cei interesaţi de lectură, dar şi pentru doritorii de a afla mai multe despre tehnologiile moderne. Vorbim despre directoarea Bibliotecii Publice de la Răzeni, Ialoveni, Svetlana Bivol, a cărei activitate în cadrul proiectului Novateca a fost prezentată de USAID Moldova drept o nouă istorie de succes. După şase ani de implementare a acestui proiect, în 1000 de biblioteci din ţară cititorii au astăzi acces gratuit la tehnologii şi servicii moderne, relatează Mesager.

Suportul acordat de USAID, pentru crearea unei biblioteci moderne, aduce tot mai mulţi cititori, afirmă Svetlana Bivol. 

„Am obţinut şase calculatoare, dar important a fost că bibliotecarii au fost instruiţi. La bibliotecă, copiii pot beneficia de instruiri neformale. Clubul de animaţie este un serviciu foarte solicitat nu doar la Răzeni. Copiii realizează filmuleţul istorioarei citite. Astfel, noi am îmbinat foarte eficient cartea şi calculatorul”, a spus directorul Biblioteca „Elena Alistar” Răzeni, Svetlana Bicol.

Prin intermediul mai multor jocuri copiii învaţă mai multe lucruri utile, cum ar fi energia alternativă. Pentru că manualele puse la dispoziţie sunt în limba engleză, copiii beneficiază şi de un curs gratuit de studiere a acestei limbi.

„Îmi place că sunt multe cărţi, este acea căsuţă din cărţi, mă pot odihni. Avem jocuri. Puzzle-uri, de toate”, a spus un băiat.

„La bibliotecă citesc cărţi şi caut pe internet multe lucruri interesante şi noi. Pe mine mă interesează ştiinţa şi istoria”, a declarat alt băiat.  

Încântaţi de serviciile bibliotecii sunt nu doar copiii, dar şi maturii.

„Frecventez clubul de engleză şi mai vin eu, fata mai mare, mai luăm de citit. Doamna Svetlana ne ţine grămăjoară şi tot timpul ne motivează să venim”, a spus o femeie.

„De câte ori primeşte un set nou de cărţi, automat venim. Mai frecventăm clubul de engleză, aici la bibliotecă, odată pe săptămână. Casa a devenit aici, cu uşile larg deschise şi toţi venim aici pentru răspunsuri este ca o mamă care ne grămădeşte”, a spus o altă femeie.

„Doamna Svetlana este un exemplu pe care l-am văzut în foarte multe biblioteci. Femeile au fost motorul în spatele transformării bibliotecilor în adevărate centre comunitare. Cred că e unică prin energia pe care o are, prin inovaţiile pe care le propune. Proiectul pe care l-a propus a fost preluat mai târziu de peste 20 de biblioteci şi se pare că a devenit un succes”, a declarat coordonatorul „Novoteca”, Diana Cazacu.  

Timp de 6 ani, proiectul Novoteca a transformat peste 1000 de biblioteci din ţară în centre comunitare.

Comentarii