Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

16 Oct. 2020 / 13:55

O expoziţie de artă decorativă aplicată se desfăşoară la Chişinău

Opere de artă din ceramică, colaj textil, tapiserie, sticlă, design vestimentar realizate de artiştii plastici din Republica Moldova sunt prezentate la expoziţia concurs de artă decorativă aplicată. Vernisajul şi acordarea premiilor au avut loc la galeria „Constantin Brâncuşi", informează Moldova 1.

Timp de şase ani, în această perioadă, Galeria Constantin Brâncuşi găzduia Bienală Internaţională de Artă Decorativă. Din cauza pandemiei, în aceasta toamnă s-a făcut o expoziţie naţională.

„Nu am reuşit să facem o bienală internaţională, dar am făcut o expoziţie naţională de artă decorativă aplicată, pentru că artiştii plastici s-au pregătit pentru acest eveniment timp de doi ani”, a relatat Ecaterina Ajder , membră juriu.

„Comisia de jurizare a lucrat obiectiv ca întotdeauna. Premii sunt mai puţine şi am ales prin vot secret cele mai bune”, a menţionat Octavian Romanescu, preşedinte juriu.

Juriul a acordat diplome de merit, precum şi şapte distincţii la diverse compartimente. Premiul pentru debut i-a revenit Danielei Roşca-Ceban pentru imprimeul artistic „Şipotul toamnei".

„O inspiraţie din culorile toamnei, din liniştea toamnei, o stare generală a naturii înspre toamnă", a menţionat Daniela Roşca-Ceban, premiul pentru debut.

„Lucrarea mea se numeşte „Computer biologic". Reprezintă  o direcţie a artelor plastice bine cunoscută în Occident şi mai puţin la noi, de aceea mă bucur că juriul a apreciat această noutate”, a spus Natalia Ciornaia, premiantă pentru design vestimentar.

Păsările oraşului au inspirat-o pe ceramista Valentina Secrieru.

„Când plouă şi când apar de la ploaie nişte culori şi când apar păsările şi se scaldă în apa aceasta, este o frumuseţe rară”, a spus Valentina Secrieru, premiul pentru ceramică.

O lucrare profund filosofică "Procesul" o caracterizează pe Irina Şuh .

„Este procesul  trecerii noastre prin viaţă, când ne prefacem că nu observăm problemele. Am şi eu această tendinţă: atunci când societatea ajunge să stea în genunchi, este foarte periculos”, a menţionat Irina Şuh, premiantă.

„Arta decorativă este pe o cale bună în Republica Moldova, datorită artiştilor talentaţi pe care-i avem, dar accentul se pune pe facultăţile de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, de la Universitatea Pedagogică, fiindcă de acolo vine potenţialul”, a declarat Dumitru Bolboceanu, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici.

Premiile de trei mii de lei au fost acordate de Uniunea Artiştilor Plastici în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetări, care a sprijinit financiar susţinerea talentelor.

Comentarii