Ştiri

Sursa imaginii: observatorul.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

01 Iun. 2020 / 20:04

O carte din Republica Moldova, apreciată înalt la „Euroinvent”

Nicolae Bulat, cunoscutul cercetător al istoriei şi director al Muzeului din Soroca s-a învrednicit de medalia de aur pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaş”. Înalta apreciere i-a fost acordată la prestigiosul for ştiinţific: Salonul Internaţional „Euroinvent” din Iaşi, care s-a desfăşurat în premieră on-line, relatează Mesager.

Vestea despre decernarea medaliei de aur l-a bucurat pe Nicolae Bulat. Mai ales că Salonul International „Euroinvest” din Iaşi este un reper în lumea ştiinţei. Dincolo de invenţiile şi proiectele de cercetare din mai multe tari, la evenimentul on-line au concurat şi valoroase cărţi cu caracter tehnico-ştiinţific, istoric si literar.

„Cartea a fost menţionată de un juriu foarte prestigios cu medalia de aur. Pentru mine nu e medalie de aur sau argint, bronz. Această carte despre viaţa unui erou care plecase deja în uitare a ajuns să trăiască”, a menţionat Nicolae Bulat.

Stan Poetaş a fost general al Armatei Române, care a ajutat la eliberarea Basarabiei şi în special a judeţului Soroca de trupele bolşevice în 1918. „Generalul Stan Poetaş, neica Stan sau Taica Stan a devenit nemuritor prin aceasta carte, prin fapta lui Iulian Rusanovschi care a făcut basorelieful, prin tot ce au făcut autorităţile publice locale, prin tot ce fac sorocenii noştri. A fost restaurată piatra funerară de la mormântul generalului Stan Poetaş, fiind că el a fost înmormântat aici, la Soroca”, a menţionat Nicolae Bulat.

Cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaş”, a apărut cu sprijinul Consiliului judeţean Buzău.

Comentarii