Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

02 Dec. 2019 / 13:07

Mihai Ciobanu - protagonistul bibliografiei „Ani de viaţă, ani de cântec”

A adunat o zestre valoroasă de cântece, a evoluat cu cele mai importante orchestre de muzică populară cu care a înregistrat zeci de CD-uri şi DVD-uri şi este autorul mai multor cărţi. Vorbim despre îndrăgitul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, protagonistul Biobibliografiei „Ani de viaţă, ani de cântec”. Volumul de aproape 500 de pagini a fost realizat de o echipă de cercetători în frunte cu ex-directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, şi a apărut graţie sprijinului Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, relatează Mesager.

În debutul evenimentului, Mihai Ciobanu a interpretat o melodie pe versurile prietenului său de-o viaţă, Vasile Romanciuc.

„Ne uneşte cântecul. Pe parcursul anilor am avut o colaborare foarte frumoasă. Cred că Mihai Ciobanu face parte din frumoasa familie ai marilor interpreţi ai cântecului popular”, a spus Vasile Romanciuc.

Bibibliografia are la temelie o cercetare serioasă.

„De ce Mihai Ciobanu? Pentru că este cel mai iubit interpret, a cântat pe versuri de  Grigore Vieru, cântă pe versuri de Vasile Romanciuc, alţi poeţi şi Mihai Ciobanu a ştiut să-şi adune o zestre”, afirmă Claudia Balaban, fostă directoare a Bibliotecii „Ion Creangă”.

Noua carte l-a emoţionat pe protagonist.

„O viaţă de om între două coperţi, este tot ce am făcut eu de cînd am început cariera mea artistică. Mai este şi un CD cu primele cântece de la începutul carierei, erau şlagăre"„Mândra mea s-a măritat”, „Codrule de aş fi ca tine”. Aici sunt notate toate CD-urile, DVD, discurile de vinil, la fiecare cântec e scris autorul, dacă-i popular, sau are autori”, susţine Mihai Ciobanu.

„Mă bucur că prin intermediul Programului Naţional de Editare a Cărţii Naţionale am reuşit să susţinem această carte a lui Mihai Ciobanu”, a spus Andrei Chistol, consilier MECC.

Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti, Mihai Ciobanu s-a bucurat şi de prezenţa oaspeţilor de la izvoarele cântecului.

„De la glia care i-a dat  rădăcină şi sevă marelui interpret de muzică populară. Vin din raionul Hânceşti, originară din Nemţeni, cîţiva km de Bujor, ne leagă un drum cu nuci şi cântecul ne-a apropiat, ne-a făcut dragi unul altuia”, a menţionat Vera Tănase, profesoară de limba română din Hânceşti.

„Ştiu că face o o colecţie de icoane  şi nu numai că se uită la icoane, dar şi se roagă. I-am dăruit icoana Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că este un rapsod  unicat în Moldova”, susţine Timotei Bătrânu, artist plastic.

Mihai Ciobanu a evoluat de-a lungul anilor cu cele mai valoroase orchestre de muzică populară, este. ​​​​​

 

Comentarii