Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

08 Aug. 2020 / 12:54

Maestrul Iuri Harmelin s-a stins din viaţă

Doliu în cultură. Regizorul şi fondatorul Teatrului „De pe strada Trandafirilor”, Iurii Harmelin, s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de astăzi, fiind răpus de o boală cruntă. Condoleanţe familiei şi mesaje de compasiune exprimă colegii de breaslă, preşedintele ţării, primarul general al Chişinăului şi consilierul prezidenţial în domeniul culturii.

„Timp de 40 de ani, Teatrul „S uliţî Roz” ne-a bucurat cu spectacole extraordinare şi cu siguranţă. Meritul îi revine maestrului Iuri Harmelin. În 2018, i-am înmânat cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova - Ordinul Republicii. Cultura ţării noastre a suferit o pierdere irecuperabilă. Exprim sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi”, se arată în mesajul preşedintelui Igor Dodon.

„Cu un mare regret am primit vestea că s-a stins din viață prietenul, colegul, omul talentat, fondatorul Teatrului dramatic „De pe strada Trandafirilor”, maestrul Iuri Harmelin”, se arată în mesajul primarului general de Chişinău, Ion Ceban.

Edilul menţionează activitatea prodigioasă a maestrului Harmelin pe scenă, dar şi în calitate de consilier municipal.

Sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi exprimă consilierul prezidenţial în domeniul Culturii, Corneliu Popovici.

„Cu profundă tristeţe am aflat vestea că maestrul Iuri Harmelin a plecat de printre noi în dimineaţa zilei de astăzi. Exprimăm sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze în dreapta sa”, a notat Corneliu Popovici.

Cu un mesaj de condoleanţe au venit reprezentanţii Uniunii Teatrale.

„Iurie Harmelin a fost un neobosit şi atent profesor, regizor, iubitor de teatru. Un suflet cald şi generos, cu un deosebit respect pentru oameni, implicat permanent în viaţa teatrului până în ultima clipă. Un om pentru care teatrul a fost a doua casă”, se arată în mesajul Uniunii Teatrale.

Iuri Harmelin a dedicat 40 de ani din viaţa sa teatrului, dezvoltării tinerilor talente şi activităţii academice. În 1978 a fondat la Chişinău Teatrul „S uliţî Roz”, pe scena căruia a organizat peste 200 de spectacole.

Maestru a fondat Liceul de teatru al oraşului, Academia Internaţională de Cultură, Arte Teatrale şi Management, a fost decan al Facultăţii de Teatru a Universităţii Slavone din Moldova.

Iuri Harmelin a plecat la o vârstă la care oamenii de artă creează cele mai valoroase lucrări. Avea 66 de ani şi intenţii grandioase.

Regizorul Iuri Harmelin a fost discipolul renumitei Şcoli de Teatru din Moscova „Boris Şciukin”, iar prima specialitate pe care a obţinut-o la Universitatea din Piatigorsk – profesor de limbă engleză şi germană, i-a permis să descopere şi mai mult lumea teatrului, făcând traduceri pentru piesele montate în Moldova.

Iuri Harmelin a fost decorat cu Ordinul Republicii, este deţinător al titlurilor onorifice om emerit în arte, om emerit în educaţie, cavaler al ordinului Gloria Muncii.

Comentarii