Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

08 Feb. 2019 / 14:32

Lucrările tinerilor artişti plastici au excelat la o expoziţie-concurs organizată de UAP

Compoziţia „Triptic” i-a adus tânărului artist Serghei Josu - marele premiu la expoziţia-concurs „Noi,Tineretul creator”. Evenimentul, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) are ca obiectiv promovarea creativităţii, a tendinţelor novatoare în arta plastică, susţinerea artiştilor la început de cale, relatează Moldova 1.

Ideea unei expoziţii a tinerilor a venit din partea regretatului critic de artă Tudor Bragă. Acum panorama creativităţii tinerei generaţii a ajuns la a 18 ediţie, prilej pentru participanţi de a-şi vedea lucrările expuse în cea mai importantă sală a UAP.

„Noi, organizatorii avem aceleaşi emoţii, dar poate şi mai mari decât tinerii care participă în acest concurs, fiindcă este importantă direcţia, încotro merge aripa tânără şi cum se dezvoltă şi mă bucur că majoritatea din cei premiaţi sunt absolvenţi ai şcolilor de artă de la instituţiile noastre”, a declarat preşedintele Uniunii Artisticilor Plastici, Dumitru Bolboceanu.

Lucrările celor aproape 100 de participanţi au trecut prin exigenţele juriului.

„În selectarea premiilor pentru fiecare domeniu al artelor am ţinut cont de originalitatea lucrărilor, ponderea profesională, intelectuală, tehnica „novatoare”, a menţionat preşedintele juriului, Dumitru Şibaev.

Astfel Uniunea Artiştilor Plastici a oferit şase diplome de merit, premiul trei i-a revenit Ecaterinei Neamţu pentru lucrarea „Dissociativity”.

„Am reprezentat în această compoziţie „Dissociativty” modul în care într-o persoană există mai multe personalităţi, fiecare reacţionează diferit, mă bucur că lucrarea în tehnică mixtă a fost apreciată”, a declarat câştigătoarea premiului, Ecaterina Neamţu.

De premiul doi pentru pictura „Tăcere” s-a învrednicit Nadejda Izosimova, iar premiul întâi i-a fost acordată lui Ruslan Roşca pentru „Maluri de Prut”.

„Prin această lucrare am vrut să unesc aceste două maluri ale Prutului, avem aceleaşi tradiţii, limbă, o tehnică dificilă, este monoprint cu tuş-peniţă”, a declarat câştigătorul premiului, Ruslan Roşca.

Lucrarea „Triptic” de Serghei Josu a cucerit marele premiu, acordat de MECC.

„Am participat practic la toate expoziţiile „Noi tineretul creator” şi acum în sfârşit, am fost observat şi cu asta mă mândresc. Se poate supravieţui din artă în Republica Moldova? Dacă vom lucra şi vom crea, cred că e posibil”, a menţionat câştigătorul premiului mare, Serghei Josu.

Cunoscutul sculptor Iurie Canaşin e mândru de fostul discipol.

„E mai mult decât bucurie. E o personalitate foarte interesantă, în dezvoltare. Tot ce face el - face bine”, a declarat sculptorul.

Lucrările diverse ca stil, gen, tehnică de realizare demonstrează o evoluţie a ideilor plastice ale tinerilor şi pot fi văzute până în 24 februarie.

 

 

Comentarii