Ştiri

Sursa imaginii: Moldova în Progres

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

14 Mai 2019 / 14:50

La Chişinău se desfăşoară cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” a început astăzi la Chişinău şi va continua joi la Iaşi, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Depuneri de flori, simpozioane ştiinţifice, medalioane literare,recitaluri de poezie,lansări de carte şi o gală a premiilor:acestea dar şi alte acţiuni se împletesc armonios în contextul celei de a 11 ediţii a Festivalului Internaţional de poezie"Grigore Vieru".Evenimentul ,care a debutat astăzi la Chişinău are numeroşi organizatori,iar partenerul media principal este IPNA „Teleradio-Moldova”, relatează Mesager.

Marea surpriză a festivalului a fost prezenţa lui Francisco Altieri. Poetul din Italia a venit cu volumul de traduceri din creaţia lui Vieru „La Rossa della Solitudine -Trandafirul singurătăţii”.

„Am vrut să traduc pentru publicul italian poeziile pentru copii ale lui Grigore Vieru care nu au fost traduse nicio dată în italiană. Vieru este un maestru absolut al limbii române”, a menţionat traducătorul italian Francesco Altieri.

„Mulţi poeţi traducători au gustat poezia lui Vieru, o poezie, care, la prima vedere, este foarte simplă fiind, de fapt, profundă, sensibilă, o poezie a tuturor”, a spus Teo Chiriac, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor.

„Grigore Vieru este steaua Moldovei, steaua tuturor poeţilor. El ne sugerează să credem în forţele proprii”, a spus o elevă.

„Posteritatea unui poet se măsoară prin prezenţa operei sale, prin traduceri, prin noi exegeze critice şi în aceşti ani au apărut mai multe traduceri ale lui Vieru pe diferite meridiane”, a menţionat Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român, filiala Chişinău „M. Eminescu”.

„Grigore Vieru a fost unul dintre cei care şi-a adus contribuţia la învierea limbii române, el nu doar a scris în limba română. Grigore Vieru a trăit în limba română”, a spus poetul Nicolae Dabija.

Prietenii lui Vieru de peste Prut au venit cu noi cărţi despre tezaurul poetic.

„Grigiore Vieru este românul care a reuşit să unească inimile celor din stânga şi din dreapta Prutului după acele fenomenale poduri de flori din 1990,a urmat podul de cultură şi primul,cel mai puternic pilon ,a fost Grigore Vieru”, a spus Vasile Fluturel, scriitor din Iaşi, România.

„Sunt unul dintre cei care am scris printre primii în România despre Grigore Vieru, înainte de 1989. În cele din urmă a ieşit o monografie binecunoscută „Duminica mare a lui Grigore Vieru”, a spus Theodor Codreanu, critic literar, România.

Festivalul a continuat la casa Scriitorilor, apoi la Biblioteca Naţională pentru copii „Ion Creangă” şi a culminat cu Gala premiilor la Teatrul „Licurici”.
Ziua de miercuri va începe cu un simpozion la Academia de Ştiinţe, cele mai frumoase versuri ale poetului vor răsuna la complexul monumental „Scriitorii Unirii” din Truşeni.

Pe data de 16 şi 17 mai Festivalul va continua la Iaşi, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, la Ateneul Naţional Iaşi, Muzeul Municipal din Iaşi şi în Parcul Copou, unde vor avea loc lansări de carte, spectacole şi recitaluri de poezie.        

Comentarii