Ştiri

Sursa imaginii: sert.com

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

04 Dec. 2019 / 19:20

Ion Gagim a adus muzica mai aproape de cei care vor s-o înţeleagă

„Ce este muzica şi cum s-o înţelegem?” Iată un titlu de carte care-i va inspira şi-i va bucura pe cei care vor să descopere tainele acestei arte. A încercat să răspundă la aceste întrebări în temeiul vastei experienţe muzicologul Ion Gagim, profesor universitar la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi.

Ion Gagim a generalizat experienţa sa în dorinţa de a aduce muzica mai aproape de cei care vor s-o înţeleagă, or muzica, în opinia lui reprezintă un întreg univers.

„Este unul din cele mai tainice fenomene din lumea aceasta, un limbaj criptic, ezoteric, trebuie să înveţi foarte mult, trebuie să înveţi a auzi, trebuie să înveţi a asculta, trebuie să descifrezi misterul sunetului şi abia atunci dacă vom putea înţelege muzica marilor maeştri Bach, Betoven, Enescu, Ceacovschi”, a precizat profesorul universitar, Ion Gagim.

„Este o cercetare foarte amplă destinată nu doar specialiştilor ci şi a oamenilor care vor să se apropie de muzică, s-o înţeleagă”, a declarat preşedintele Uniunea Compozitorilor, Pavel Gămurari.

„Domnul profesor Gagim este cel mai neobosit în ceea ce priveşte analiza profundă a muzicii în toate aspectele: şi ştiinţific, şi artistic, şi religios”, a declarat compozitorul academicianul Gheorghe Musteaţă.

În context preşedintele de onoare al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor l-a numit pe Ion Gagim- „Un misionar, mesager al muzicii de valoare”.

„În rezultatul acestei cărţi trebuie să ne aşteptăm la faptul că va fi un public mai numeros la concertele noastre, la filarmonică, până acum nu avem acest succes. Ar trebui să facem un pas important, să avem un public apropiat de valorile muzicii contemporane”, a precizat compozitorul Ghenadie Ciobanu.

Cartea vine în ajutorul ascultătorilor care au nevoie de îndrumări.

„Sunt învăţătoare la clasele primare, predau muztica, este foarte important ca să le inspiri copiilor dragostea de muzică”, „Din păcate nu avem aşa multă literatură de specialitate de unde am putea să ne inspirăm şi atunci domnul Gagim vin cu soluţii”, au spus profesorii.

„Sunt cugetări foarte profunde privind procesul de tratare a eu-lui prin muzică şi asta ne încurajează s-o percepem, s-o învăţăm, s-o promovăm şi să ne vedem în muzică”, a declarat conferenţiarul universitar, Mariana Vacarciuc.

„Sperăm foarte mult autorul să ne dea răspuns la acest titlu al cărţii „Ce este muzica şi cum s-o înţelegem?”, a întrebat vice-directorul Bibliotecii Naţionale, Veronica Borş.

„Trebuie să învăţăm a asculta, în primul rând, muzica care este adresată auzului, aceste sunete spun Ascultaţi-mă! Este o bucurie spirituală, dar pe urmă este un efort pentru că să ajungi pe vârful muntelui trebuie să parcurgi o cale, este un efort-bucurie, nu un efort chin”, a spus profesorul universitar, Ion Gagim.

Ion Gagim este autorul a 40 de cărţi, 170 de lucrări ştiinţifice. toate fiind deschideri de drumuri în cunoaşterea universului sublim al muzicii.

 

Comentarii