Ştiri

Sursa imaginii: facebook // ICR Chişinău

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

24 Oct. 2020 / 14:55

Institutul Cultural Român din Chişinău a marcat zece ani de activitate

O mie de proiecte culturale, în contextul cărora s-au desfăşurat peste 2.500 de evenimente artistice şi ştiinţifice de promovare a valorilor naţionale. Este o parte dintre numeroasele rezultate ale activităţii de un deceniu a Institutului Cultural Tomân „Mihai Eminescu" din Chişinău (ICR). A marcat aniversarea de zece ani de activitate printr-o gală a excelenţei, la care a onorat cei mai importanţi parteneri din Republica Moldova. Printre instituţiile care s-au învrednicit de diplome de excelenţă este şi postul de televiziune Moldova 1.

La inaugurare au fost onoraţi partenerii din raioanele republicii.

„De opt ani, ICR activează şi în raionul Soroca şi în această perioadă de timp am putut crea aici o oază de cultură romanească, şi inaugurarea Casei-Muzeu Constantin Stere de la Ciripcău, şi a bustului lui Constantin Stere pe aleea clasicilor”, a relatat Ana Bejan, preşedinta fundaţiei „Grigore Vieru”, Soroca.

„A pus umărul la diverse evenimente din toate satele: Pepeni, Chişcăreni, Dumbroviţa, Prepeliţa şi oraşul Sângerei, a sprijinit şi a cofinanţat festivalul internaţional „Galbenă gutuie din Copăceni”, a spus Maria Bajura, preşedinta fundaţiei „Copăceni”, Sîngerei.

Susţinerea proiectelor Primavăra europeană a poeţilor, a revistelor literare, a muzeelor, teatrelor a deschis noi perspective.

„A dat o nouă mişcare şi un imbold şi o susţinere totală a celor care vor sa facă Chişinăul mai frumos", a spus Sandu Grecu, preşedinte Uniunea Teatrală.

„Mihai Eminescu" a făcut ca să ajungă multe importante expoziţii, artişti de primă mărime din România. Şi Bienala Internaţională de Pictură a fost sprijinită mereu de Institutul Cultural Român", a spus Tudor Zbîrnea, director Muzeul Naţional de Artă.

Zece ani de ICR Mihai Eminescu au însemnat evoluţia, diversitatea, complexitatea evenimentelor culturale, dezvoltarea parteneriatelor.

„Noi aducem şi valorile culturale româneşti din România, dar sprijinim şi cultura românească care se face în Republica Moldova, promovăm şi creatorii din Republica Moldova pe plan internaţional", a menţionat Valeriu Matei, director ICR „Mihai Eminescu”.

„Este cea mai importantă reprezentanţă a ICR, iar acest lucru se simte în fiecare an prin bugetul şi atenţia pe care o acordăm acestei reprezentanţe. În aceşti zece ani, statisticile arată că am impus un standard de activitate extrem de eficient", a spus Mirel Taloş, preşedinte interimar ICR Bucureşti.

„Acele dimensiuni pe care le-am realizat pâna în prezent - de a promova cultura românească aici în RM şi de a promova artiştii din Basarabia în proiectele internaţionale ale ICR - sunt câteva dintre dimensiunile care trebuie realizate în continuare", a menţionat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Printre partenerii onoraţi cu diplome de excelenţă este şi Moldova 1.

 „Este importantă menţiunea pentru noi pentru că Moldova 1 are aceeaşi menire: de a promova valorile, cultura şi tradiţiile neamului românesc”, a relatat Ecaterina Stratan, directorul Moldova 1.

ICR „Mihai Eminescu” este parte a reţelei de 17 institute culturale române din întreaga lume, parte a institutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană.

Comentarii