Ştiri

Sursa imaginii: https://www.moldpres.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

10 Sep. 2019 / 16:02

În Republica Moldova se va desfăşura ediţia a V-a a Reuniunii Teatrelor Naţionale româneşti

Cea de-a cincea Reuniune a Teatrelor Naţionale româneşti vine cu mai multe noutăţi pentru iubitorii acestei arte. Vor participa 12 teatre naţionale din Republica Moldova, România, în premieră şi teatrul „STRIJA” din Voevodina, Serbia. Spectacolele extraordinare vor fi urmate de omagierea actorilor de la noi, care au jucat jumătate de secol pe scena Naţionalului „Mihai Eminescu”, iar oaspeţii vor susţine recitaluri literar-muzicale în muzee, pe strada pietonală „Eugen Doga”, relatează Moldova 1.

„Vorba poetului „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă” decât e Reuniunea Teatrelor Naţionale. E a cincea ediţie ne-am gândit să invităm şi românii de dincolo nu de Prut, dar de dincolo de ţară-din Voevodina, vor fi prezenţi cu un spectacol românii din Serbia”, a menţionat directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Echipa Naţionalului Mihai Eminescu va începe Reuniunea cu premiera de la finele stagiunii trecute: „Dosarele Siberiei”, vor urma cele mai reprezentative realizări scenice ale oaspeţilor, teatrelor naţionale din Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Bălţi, Cahul.

„Ne vom axa şi pe tema teatru-document, vom anunţa un parteneriat cu societatea Colizeum cu care colaborează actorii teatrului naţional şi vom prezenta spectacolul document „Shakespeare şi Ana”. La teatrul Naţional radiofonic anul acesta avem o premieră absolută, o coproducţie realizată cu actorii Teatrului Naţional Mihai Eminescu şi cu actorii de la naţionalul din Bucureşti despre Anastasia Dicescu”, a mai spus Petru Hadârcă.

O premieră a Reuniunii va fi omagierea actorilor care şi-au consacrat viaţa Teatrului Naţional. Şi la a cincea ediţie, susţinătorii Reuniunii rămân aceeaşi.

„Institutul cultural român este alături de noi încă de la prima ediţie şi Ministerele culturii de pe ambele maluri ale Prutului. Avem o colaborare cu Europa creativă susţinut de Consiliul Europei, actorii teatrului naţional împreună cu orchestra prezenta în 27 septembrie la muzeul naţional un recital”, a spus Petru Hadârcă.

Reuniunea Teatrelor naţionale româneşti se va desfăşura în perioada 16-29 septembrie, spectatorii şi oaspeţii vor avea posibilitatea să admire în spaţiul teatrului „Mihai Eminescu” o expoziţie de lucrări ale maestrului Tudor Zbârnea.

Comentarii