Ştiri

Sursa imaginii: fest.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

30 Mar. 2020 / 16:03

Teatrul Naţional „Eugene Ionesco” organizează un maraton on-line

În condiţiile de autoizolare a spectatorilor fideli, Teatrul Naţional „Eugene Ionesco~ organizează un prim maraton online. Evenimentul se desfăşoară cu prilejul celei de-a 30-a aniversări a instituţiei, care a făcut o adevărată revoluţie în mişcarea teatrală din Republica Moldova. Acum, spectatorii pot urmări pe pagina de Facebook a teatrului unul dintre spectacolele de la începuturi „Hei, oameni buni”, iar zilele trecute s-au delectat vizionând „Asteptându-l pe Godot”, relatează Moldova 1.

Renumitul spectacol „Aşteptându-l pe Godot”, după celebra piesă a lui Samuel Beckett a fost unul dintre evenimentele teatrale care a anunţat acum 3 decenii  despre apariţia în peisajul cultural de la noi a unui teatru inovator. Erau tinerii  entuziasmaţi şi talentaţi reveniţi de la faimoasa şcoala de teatru: „Şciukin” din Moscova, care  au adus în scena o alta viziune, un altfel de repertoriu, ce a atras de-a lungul anilor atenţia spectatorilor, dar şi a juriilor mai multor festivaluri  internaţionale de teatru la care a participat echipa de la Eugene Ionesco. În 1994, Teatrul Eugen Ionesco a organizat  la Chişinău prima ediţie a Bienalei Internaţionale de teatru,  ce a spectatorilor şansă sa privească la noi acasă spectacole ale unor celebre teatre din lume.

În contextul  pregătirii unei cărţi aniversare, cu ocazia împlinirii a trei decenii, echipa  teatrului şi-a propus să prezinte pe pagina de Facebook cele mai valoroase  montari din fiecare stagiune, dar si emisiuni TV consacrate realizarilor teatrului. În acelaşi timp, Petru Vutcarău, directorul artistic şi fondatorul teatrului, a declarat pentru Moldova 1 că actorii pregătesc două spectacole pentru inaugurarea la toamna a celei de a 30-a stagiuni.

Astfel, actorii lucrează de acasă în speranţa ca vor avea şi vom avea cu toţii bucuria de a reveni  pe făgaşul firesc al existenţei noastre.

 

Comentarii