Ştiri

Sursa imaginii: zdg.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

26 Feb. 2021 / 19:49

Filme din arhiva „Moldova-Film”, la Moldova 1

Filme artistice şi documentare de arhivă ce reprezintă o parte importantă a patrimoniului istoric, cultural şi artistic al ţării realizate de „Moldova-Film” vor putea fi urmărite începând cu ziua de mâine la Moldova 1. Prima peliculă - „Se caută un paznic” - este realizat în anul 1967 şi a fost regizat de Gheorghe Vodă după un basm dramatic de Vlad Ioviţă, bazat pe povestea „Ivan Turbincă”, scrisă de Ion Creangă. Pentru salvgardarea acestui patrimoniu, Ambasada Statelor Unite (SUA) la Chişinău a contribuit la echiparea unui laborator de digitalizare în valoare de 80 mii de dolari în cadrul studioului „Moldova-Film”. Totodată, în următoarele luni vor fi difuzate alte 30 de filme artistice şi documentare produse în Moldova, relatează Mesager.

Timp de aproape 70 de ani, „Moldova-Film” a produs lucrări cinematografice remarcabile ce reprezintă bogata tradiţie narativă a Moldovei şi ne oferă o imagine a modului în care trăiau, munceau şi visau moldovenii cu ani în urmă, se menţionează într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău. Aceste filme au o importanţă majoră, iar digitalizarea lor va permite difuzarea peliculelor la televiziune şi în cinematografe, atât în ţară, cât şi peste hotare.

„Acest proiect este unicul nu numai pentru studioul „Moldova-Film”, dar şi pentru Moldova. Ca orice început este dificil. Noi am depăşit această etapă şi muncim cu plăcere, vedem rezultatele. Arhiva studioului „Moldova-Film” cuprinde peste două mii de unităţi şi noi vrem să păstrăm toate filmele, documentarele, animaţiile”, a declarat Lidia Marcu, şefă la filmotecă şi restaurare.

Pentru a scana şi a digitaliza peliculele din arhivă, care pe parcursul anilor tind să se deterioreze, reprezentanţii instituţiei au procurat un scaner special, calculatoare moderne şi alt utilaj performant.

„Noi avem condiţii bune de păstrare în arhivă. Vorbesc de temperatură, umiditate, dar oricum ele sunt vechi şi peliculele sunt totuşi chimice, timpul le deteriorează. De aceea, ne străduim să lucrăm cât mai atent cu peliculele acestea pentru a scoate un produs de calitate. Odată cu instalarea unei maşini de spălat speciale pentru pelicule, în afara de faptul că le digitalizăm şi le transmitem pe un suport digital, peliculele o să fi spălate, puse în boxe de metal”, a declarat Ala Grecu, administratoare la „Moldova-Film”.

„Ambasada americană este mândră de colaborarea cu „Moldova-Film” la digitalizarea a zeci de filme artistice şi documentare pentru a le face disponibile pentru vizionare şi pentru a le păstra pentru generaţiile viitoare”, a subliniat ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan.

Toate filmele vor fi ecranizate în limba lor originală cu subtitrare în română.

Comentarii