Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

09 Sep. 2019 / 15:01

Festivalul „Maria Bieşu” continuă în această seară cu spectacolul de balet „Frumoasa din pădurea adormită”

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” continuă în această seară cu „Frumoasa din pădurea adormită” - un balet extraordinar în viziunea lui Radu Poklitaru de la Opera din Kiev (Ucraina). În zilele următoare vor fi aduse în scenă operele „Turandot” şi „Rigoletto” şi baletul „Don Quijote”. Potrivit tradiţiei, festivalul va culmina cu un concert de gală, un omagiu adus regretatei primadone a Operei Naţionale, Maria Bieşu, care a iniţiat festivalul în septembrie 1990, relatează Moldova 1.

„Am fost la începuturile acestui festival, ne-am aşezat cu Maria într-o seară şi am decis să facem festivalul. Eu sunt fericit, asta-i viaţa mea şi o viaţă foarte fericită, pentru că la început de cale era foarte important a fi dirijorul Mariei Bieşu, a fost o perioadă excepţională”, a declarat Alexandru Samoilă, dirijor din Turcia.

Două opere din festival sunt realizate în regia lui Andrea Battistini „Bal mascat”, interpretată deja, iar „Rigoletto” va fi un prilej de surprize pentru spectatori pe 11 septembrie.

Numărul mare al spectatorilor prezenţi la primele evenimente, responsabilitatea participanţilor şi organizatorilor sunt o mărturie că festivalul este important, necesar.

„Este foarte important, fiindcă muzica este ceea ce se exportă. Când plec peste hotare şi lumea ştie că vin din Moldova, se interesează de unde vin, cum este ţara, tradiţiile noastre, adică muzica reuneşte toată lumea”, a menţionat Diana Axenti, soprană din Franţa.

Festivalul e ca şi în alţi ani, greu, dar cu multă dăruire şi echipa de creaţie e conştientă de faptul că acest festival, în pofida tuturor problemelor, trebuie să existe şi va exista”, a precizat Nicolae Dohotaru, director artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.  

„Este un eveniment absolut special şi cred că trebuie să aducem un omagiu prin participarea noastră. Festivalul Mariei Bieşu este un eveniment pe care-l datorăm ei, de fapt, şi existenţa TNOB se datorează Mariei Bieşu”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 

Cea de-a 27 ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” va culmina pe 15 septembrie cu un concert de gală, la care vor participa invitaţi de peste hotare, acompaniaţi de orchestra teatrului sub bagheta maestrului Nicolae Dohotaru.

Comentarii