Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

15 Mai 2019 / 19:00

Festivalul internaţional de poezie „Grigore Vieru” a continuat la Truşeni

Festivalul internaţional de poezie „Grigore Vieru” a continuat astăzi la Complexul monumental „Scriitorii Unirii” din Truşeni. Medalionul literar-muzical „Grigore Vieru - Poetul Unirii” a oferit celor prezenţi prilejul de a asculta melodii, versuri de regretatul poet,dar şi discursurile oaspeţilor despre actualitatea creaţiei şi a idealurilor lui Grigore Vieru, relatează Mesager.

Oaspeţii festivalului  au depus flori şi s-au fotografiat la complexul monumental „Scriitorii Unirii” din Truşeni, unicul de acest fel din tot spaţiul românesc.

„Un triunghi poetic superb: Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, ideea a fost a lui Vasile Grozavu, Grigore Vieru mereu vorbea de Unire, dădea şi o dată aproximativă a Reunirii: anul 2020. Sperăm că visul lui de aur se va realiza”, a spus academicianul, Mihai Cimpoi.

„Eu îi mulţumesc Domnului că m-a ajutat şi am putut realiza aşa o lucrare pentru educaţia, pentru viitorul neamului, pentru aceşti copii care recită din creaţia lui Vieru”, a menţionat preşedintele Ligii Culturale Române, Vasile Grozavu.

Elevii din Truşeni  care au recitat şi  au cântat, dar şi oamenii din partea locului  îşi doresc continuitatea evenimentului.

„Trebuie mai des de petrecut aşa festival. Mai ales, pentru tânăra generaţie e frumos, interesant. Vieru înseamnă poetul poporului, poetul nostru. Îmi place foarte mult poezia lui Vieru, e plină de nostalgie”, spun oamenii.

„Nimeni nu a mai scris despre Patrie, despre mamă, despre copilărie aşa cum a scris poetul neuitat. Grigore Vieru trăieşte în sufletele noastre prin versurile sale”, a declarat primarul interimar de Truşeni, Liliana Bernat.

După cele două zile de recitaluri, lansări, evocări la Chişinău şi Truşeni. Festivalul „Grigore Vieru” va continua la Iaşi.

„Aşa a fost pornit de la prima ediţie, un duplex cultural, un pod peste Prut. Suntem la jumătatea ediţiei a XI a festivalului. Continuăm această manifestare la Iaşi, unde aşteaptă foarte mulţi împătimiţi ai poeziei lui Vieru”, a menţionat scriitorul, Daniel Corbu.

Joi şi vineri manifestaţiile se vor desfăşura în sala de consiliu a Primăriei Iaşi, la Ateneul Tătăraşi, la Muzeul municipal  şi la bustul lui Grigore Vieru din parcul Copou.

Comentarii