Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

09 Sep. 2020 / 18:00

Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” se va desfăşura în ciuda pandemiei

Cel mai aşteptat eveniment cultural al toamnei, Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu" se va desfăşura şi în ciuda pandemiei. Cele patru concerte vor avea loc în perioada 10-20 septembrie în aer liber şi în spaţiul teatrului, dar fără public. Festivalul va fi transmis în direct de postul public de televiziune, Moldova 1, în zilele de joi şi duminică, începând cu ora 21:00, potrivit Mesager.

Maria Bieşu visa ca Chişinăul să devină un centru al muzicii de operă unde să se adune cântăreţi din toată lumea. Astfel, în septembrie 1990, la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internaţional al starurilor de operă şi balet, intitulat „Invită Maria Bieşu”. De atunci, pe meleagurile Moldovei, toamna poposeşte împreună cu talente recunoscute în toată lumea ale muzicii de operă şi balet. Astăzi, Festivalul Internaţional „Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, iar Chişinăul - una dintre capitalele muzicii de operă din Europa. Spre bucuria spectatorilor, în aceasta toamna festivalul va avea continuitate. 
 
Colegii noştri de la Moldova 1 au încercat să afle ce cred oamenii despre acest eveniment. 

„Este foarte aşteptat şi foarte bine că, în situaţia când oamenii stau mai mult izolaţi, teatrul lucrează şi noi o sa vedem cele mai bune lucrări";
„Fireste că ne bucurăm. Am venit astăzi să ne familiarizăm cu programul festivalului”;
„Este un festival foarte necesar. Oamenilor chiar li s-a făcut dor de evenimente culturale". 
 
În acelaşi timp, organizatorii susţin că luarea deciziei de a organiza festivalul în condiţii de pandemie a fost una dificilă.
  
„În special, ne preocupă securitatea colectivului nostru pentru că e foarte mare. Totuşi, pînă într-un final am găsit şi o soluţie de a ne pregăti pentru festival. Acum ne străduim ca în teatru să fie concomitent cât mai puţină lume. De exemplu, soliştii fac repetiţii aparte, corul aparte, orchestra aparte”, susţine directorul artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Maria Bieşu”, Nicolae Dohotaru.
 
„Considerăm că nu poate trece luna septembrie fără festivalul „Maria Bieşu”. Este de fiecare dată o revenire, o reîmprospătare şi multe emoţii. Noi trebuie să păstrăm memoria acestei extraordinare dive Maria Bieşu. Festivalul întotdeauna a fost ceva special, care a adus lumina", spune preşedintele Uniunii Muzicienilor, Svetlana Bivol.
 
Dacă la ediţiile precedente spectatorii aveau bucuria de a vedea nouă spectacole de operă şi balet, de această dată, din cauza situaţiei din ţară şi din lume, lucrurile s-au schimbat radical. 
 
„Am pregatit patru concerte: doua în aer liber şi altele două în incinta teatrului, fără public, dar cu ajutorul Televiziunii Naţionale Moldova 1. Concertele vor fi transmise, în direct, în toată ţara”, a mai spus Nicolae Dohotaru.
 
„În aceste condiţii, spectatorii din toată Moldova vor putea admira acea parada a vedetelor. Mulţumim postului de televiziune Moldova 1 pentru susţinere şi pentru că este alături de noi”, a mai adăugat Svetlana Bivol.

Festivalul va fi inaugurat în data de 10 septembrie, în aer liber, la o vinărie din raionul Anenii Noi, iar celelalte concerte se vor desfăşura pe 13, 17 şi 20 septembrie. Evenimentul este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu".
 

Comentarii