Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

30 Oct. 2019 / 09:00

Expoziţie la Chişinău consacrată împlinirii a 30 de ani de la căderea zidului din Berlin

O expoziţie cu genericul „Puterea Emoţiilor”, consacrată împlinirii a 30 de ani de la căderea zidului de la Berlin poate fi văzută la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei până la mijlocul lunii noiembrie, notează Moldpres.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Angela Ganninger, a menţionat că pe 9 noiembrie 1989, cu 30 de ani în urmă, a căzut zidul de la Berlin. Oamenii din Berlinul de Est şi Vest au sărbătorit atunci spontan împreună, întreaga Germanie a urmărit aceste evoluţii cu fascinare.

„A fost un eveniment important pentru întreaga Europă, în special pentru Germania. Acest eveniment a fost plin de emoţii. A fost o mare bucurie, iar emoţiile au şi acum o importanţă majoră. Cu această ocazie, am organizat expoziţia în cauză. De asemenea, am organizat şi o vizită a unui raportor, Daphne Büllesbach, care s-a întâlnit cu studenţii la Chişinău, se va întâlni cu cei de la Cahul, iar miercuri va fi la Râbniţa”, a precizat oficialul german.

La rândul său, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a menţionat că evenimentele din 1989 din Polonia şi Germania au schimbat substanţial viaţa oamenilor din aceste ţări.

„Ne-au dat o şansă să construim o viaţă nouă. Astăzi, după 30 de ani, avem un lucru fără de preţ, care se numeşte libertatea, iar libertatea merge în direct cu responsabilitatea. Şi acum de noi înşine depinde cum noi reuşim să facem ca această pereche să funcţioneze mai bine”, a subliniat Bartlomiej Zdaniuk.

Zidul Berlinului a fost unul dintre cele mai puternice simboluri ale Războiului Rece, dar şi cea mai clară dovadă a separării celor două lumi, cea comunistă şi cea democratică. Zidul Berlinului a început să fie ridicat ca un gard de sârmă ghimpată pe 13 august 1961, transformat până în 1975 într-un sistem complex de baricade şi capcane, cu 155 km de zid, 127.5 km de gard electric, 302 turnuri de pază, 20 de buncăre şi 11.000 de soldaţi însărcinaţi cu păzirea lui. Potrivit estimărilor oficiale, 138 de persoane au decedat împuşcate sau au suferit accidente fatale în încercarea de a trece zidul. Data oficială a căderii Zidului este 9 noiembrie 1989, însă demolarea lui nu a început decât în iunie 1990.

Comentarii