Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

05 Dec. 2020 / 15:00

Expoziţie de fotografii dedicată maestrului Nicolae Răileanu

A pus temelia unei istorii în imagini a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a vieţii literare, culturale şi sociale - este vorba de regretatul maestru-fotograf Nicolae Răileanu, evocat cu prilejul celor 70 de ani în contextul unei expoziţii, reconstituire a atmosferei din laboratorul său, dar şi cu lansarea unui excepţional album de fotografii alcătuit şi comentat de un bun prieten, cineastul Mihai Poiată, relatează Moldova 1.

Realizarea unei expoziţii despre Nicolae Răileanu a fost o misiune dificilă.

„Să prezinţi expoziţional o asemenea personalitate este un risc enorm. E un exreciţiu de reconstituire”, a declarat curatorul expoziţiei, Nicolae Pojoga.

Alături de fotografiile scriitorilor pe care le-a realizat maestrul, expoziţia prezintă şi aparatele de fotografiat, cărţile, obiectele care i-au aparţinut, o colecţie de pălării dăruite de scriitori.

„Arhiva fotografică a lui Nicolae Răileanu este inestimabilă şi ne bucurăm foarte mult că s-a găsit un grup de entuziaşti, mai mult decât angajaţi, că muzeul nu poate să angajeze atâta lume cât s-a dăruit pentru această expoziţie, mulţumesc tuturor”, a menţionat directoarea Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău, Mariana Şleahtiţchi.

Deosebit de emoţionată de reîntâlnirea imaginară cu Nicolae Răileanu era soţia lui, Tamara Răileanu.

„Toată lumea îl ţine minte, îi dăruieşte atâta dragoste, şi i s-a făcut un cadou minunat: această expoziţie. S-a dăruit cu adevărat şi cel mai important că era foarte pasionat de ceea ce facea”, susţine Tamara Răileanu.

Cu prilejul aniversării, a fost lansat un album de excepţie „Scriitorii când nu scriu”, un vis al lui Nicolae Răileanu.

Nicolae Răileanu s-a născut în satul Cobusca Veche, Anenii Noi şi a decedat în noiembrie 2018. După un an de la trecerea în eternitate, prietenii au dezvelit o placă comemorativă lângă geamul laboratorului său de la Casa Scriitorilor.

 

Comentarii