Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

03 Dec. 2020 / 16:35

Expoziţia „Miracolul restaurării. Valori de patrimoniu cultural textil”, inaugurată în capitală

Oferă a doua viaţă unor valoroase piese etnografice şi depune mult suflet, răbdare, competenţă şi pasiune în acestă dificilă muncă. Ecaterina Bondarenco este unul dintre puţinii specialişti în restaurarea textilelor de la noi, iar o parte din lucrările readuse de ea în circuitul muzeal sunt prezentate în expoziţia „Miracolul restaurării. Valori de patrimoniu cultural textil ”, inaugurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, relatează Mesager.

În preajma lucrărilor restaurate  pe parcursl anilor, Ecaterina Bondarenco le explica vizitatorilor de ce este atât de importantă readucerea la viaţă a pieselor de muzeu.

„Patrimoniul din muzeul nostru face parte din patrimoniul naţional şi depinde de noi cum îl vom păstra, cum îl vom restaura”, a menţionat Ecaterina Bondarenco, şef secţie restaurare muzeul de istorie.

Vizitatorii  erau  interesaţi  de comentarii, de  covoarele restaurate de  Ecaterina Bondarenco.

„Dă o viaţă nouă covoarelor”;

„Se păstrează tezaurul naţional şi pot şi tinerele generaţii să cunoască  istoria neamului, ocupaţiile, să cunoască  frumuseţea comoara naţională”, spun vizitatorii.

Exponatele prezentate sunt însoţite  de fotografii care demonstrează starea avansată de degradare a acestor piese de patrimoniu care era înainte de această muncă migăloasă a restauratorului.

 „Când este luat un covor la restaurare se fotografiaza înainte de restaurare, apoi se urmăreşte fiecare găurică, fiecare deteriorare, se introduc firele de urzeală, noi singuri le urzim. Conform cromaticii, ornamentului ne străduim să redăm a doua viaţa acestei piese”, a relatat Ecaterina Bondarenco.

Şi restaurarea cămăşilor tradiţionale solicită o muncă migăloasă.

 „Era într-o stare deplorabilă,toată lâna cu care era cusut acest ornament abia de se mai observa, am fost nevoită cu ac şi aţă să  fixez fiecare  element  din acest ornament şi să-i dau a doua viaţă”, a mai spus Ecaterina Bondarenco.

 „Cu o experienta de 25 de ani în domeniu  a reuşit să salveze de la degradare  sute de piese patrimoniale - Avem foarte puţini  restauratori de textile. Unul din motive ar fi că nu avem nicio şcoala bine pusă la punct care ar pregăti specialişti, în plus este o munca, grea, migăloasă", a menţionat Elena Postică, director-adjunct Muzeul Naţional de Istorie.

La începutul anului,de Ziua nţtională a culturii, Ecaterina Bondarenco s-a învrednicit de premiul  „Ştefan Ciobanu" acordat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi cercetării pentru  valorificarea patrimoniului cultural naţional. O parte din lucrările restaurate o puteţi vedea la Muzeul National de Istorie a Moldovei, până în data de 28 februarie.

Comentarii