Loading
ro en ru
Cultură
11 Septembrie 2012 | 11:50
Eugen Doga va concerta la Tiraspol în decembrie
Mă întorc la baştină cu frică. Asta spune maestrul Eugen Doga care va susţine o serie de concerte în stânga Nistrului. Compozitorul nu a mai concertat la baştină de un sfert de veac. Iar acum revine cu emoţii, însă nu din cele mai plăcute.
Maestrul Eugen Doga vorbeşte cu durere în suflet despre locurile natale. Compozitorul spune că Patria sa este Republica Moldova, integră, fără frontieră pe Nistru. Şi a aşteptat să se schimbe liderul de la Tiraspol ca să revină acasă, după mai bine de două decenii. Primul concert va avea loc la Tiraspol în decembrie curent, iar altele două, în 2013, în satul natal al compozitorului, la Mocra. 

„Transnistria... eu când m-am născut acolo nu știam nici de Transnistrie, nimic. Acuma și Transnistria a dispărut. Acuma toţi moldovenii de acolo sunt din Pridnistrovia!. Va fi problematic mie să apar acolo, fiindcă acolo se face o propagandă atât de intoxicată, că e greu de a răzbate, mă duc cu frică acolo!", spune maestrul Doga.

Eugen Doga va avea trei concerte în partea stângă a Nistrului, pentru care pregăteşte un repertoriu special. „În Tiraspol n-am cântat cu orchestra niciodată. Dar şi de data asta condiţia a fost să cânte numai orchestra de la ei, fiindcă eu doresc ca ei să cânte muzica noastră. Deci, numai cu orchestra lor, numai cu interpreţii lor vor cânta repertoriul care îl voi stabili eu", a adăugat Doga.

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, Râbniţa. A copilărit pe timp de război și foamete, iar tatăl său a murit în cel de-al Doilea Război Mondial. Maestrul este autorul muzicii mai multor filme, romanțe, piese instrumentale, simfonii şi membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.

Urmăriți materialul în ediția Mesager din 11 septembrie, ora 13.00.
Comentarii:
Ştiri
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam