Ştiri

Sursa imaginii: ziarulnostru.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

16 Iul. 2019 / 17:51

Dorel Creţu – artistul plastic de 18 ani, pasionat de pictura hiperrealistă

Are 18 ani şi este pasionat de pictura hiperrealistă. Vorbim despre Dorel Creţu din municipiul Soroca care a reuşit în doi ani să picteze 17 portrete. Lucrările cu greu pot fi diferenţiate de fotografii. Tânărul a avut deja prima expoziţie personală la Soroca, iar acum se pregăteşte pentru o nouă expoziţie care va avea loc în toamnă la Bucureşti.

La sosirea echipei de filmare, Dorel lucra la portretul actorului american Jason Momoa. Desenează, de obicei, în creion simplu, alteori apelează la cărbune şi cretă. Chiar dacă avea pasiunea pentru arta plastică din copilărie, abia în ultimii doi ani a reuşit să-şi găsească propria cale, hiperrrealismul - o direcţie în pictură bazată pe reproducerea exactă a realităţii. Internetul a fost pentru tânăr cea mai importantă şcoală.

„Folosesc creioane simple, guma de şters, foaie -acestea sunt cele mai principale.La moment lucrez la portretul lui Jason Momoa. Mai lucrez la un portret pe perete: 4 metri şi 50 înălţimea şi doi metri 70 lăţimea. Îl pictez pe fotbalistul, Lionel Messi”, a declarat Dorel Creţu.

Actorii, muzicienii şi fotbaliştii cu renume sunt cei care-l inspiră cel mai mult pe Dorel. Reproduce cu exactitate şi minuţiozitate trăsăturile chipurilor arhicunoscute din fotografiile pe care le caută tot în internet. Cel care i-a descoperit talentul a fost tata.

„Avem 10 copii. Ne-am gândit să fie implicaţi în ceva, înţelegem că televizorul şi calculatorul strică tinerii şi ne-am gândit să-l dăm la pictură, pe alţii la muzică”, a declarat tatăl artistului Aurel Creţu.

Realizările şi perseverenţa lui Dorel, ecourile primei expoziţiei care a avut loc la muzeul de etnografie din Soroca, aprecierile vizitatorilor, ale unor pictori profesionişti l-au determinat pe Aurel Creţu să investească în tot ce face Dorel, deşi spune el: pasiunea este destul de costisitoare.

„Când plec la Chişinău după creioane-trebuie să mă duc minimum cu o sută de euro în buzunar, altfel nu fac nimic. Trebuie să cumpăr creioane de diferite tării, foi şi ele nu sunt ieftine. Mi-a plăcut o expresie pe care am auzit-o: cine investeşte în copii - învesteşte în viitor. Sunt copii noştri, trebuie să-i ajut cât pot”, a declarat tatăl artistului, Aurel Creţu.

Pentru expoziţia personală de la Bucureşti, Dorel îşi propune să realizeze.

„Să fac un set de lucrări cu muzicanţi şi oameni vestiţi din Republica Moldova şi din România”, a spus Dorel Creţu.

Un vis al lui Dorel Creţu este să picteze o galerie de portrete ale tuturor preşedinţilor Republicii Moldova şi României.

 

 

 

 

Comentarii