Ştiri

Sursa imaginii: MNAM Chişinău

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

29 Oct. 2020 / 21:00

Creaţiile Valentinei Rusu-Ciobanu sunt expuse la Chişinău

Este autoarea unei opere plastice ce a supraveţuit vitregiilor istoriei şi a rămas originală, actuală şi modernă. Este vorba despre distinsa maestră a culorilor Valentina Rusu-Ciobanu, creaţia căreia o putem revedea în câteva expoziţii inaugurate la Chişinău, cu prilejul celor 100 de ani de la naştere. Deşi Valentina Rusu-Ciobanu nu a fost prezentă la vernisaje, lucrările ei au transmis adevărate lecţii de viaţă, de adevăr artistic şi mare măiestrie, relatează Mesager.

Fiecare lucrare a Valentinei Rusu-Ciobanu era privită îndelung, comentată şi admirată.

„Sunt 44 de lucrări ale Muzeului de Artă. Nouă sunt lucrări timpurii, sunt din colecţia familiei, fără de care nu ne-am fi imaginat această expoziţie”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Valentina Rusu-Ciobanu este artista care a trecut proba timpului, a intuit mai bine de jumătate de secol tendinţele artei contemporane.

La Muzeul Naţional de Artă a fost prezentată şi expoziţia de fotografii din albumul familiei Sainciuc - o incursiune în timpuri trecute cu oamenii care au marcat destinul dinastiei Sainciuc-Rusu-Ciobanu.

Mulţi oameni de cultură, în special scriitori, au rămas aşa precum erau în tinereţe, imortalizaţi în portretele realizate de Valentina Rusu-Ciobanu. Cele mai reprezentative sunt etalate în expoziţia vernisată la Muzeul Naţional al Literaturii „Mihail Kogălniceanu”.

„Contribuţia doamnei este una esenţială pentru domeniul culturii, pentru domeniul artelor plastice, pentru acea universalitate a valorilor culturale româneşti de aici din Basarabia şi din România”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării Andrei Chistol.

Alte două expoziţii de pictură din colecţia familiei, prilejuite de aniversarea Valentinei Rusu-Ciobanu, vor fi inaugurate la începutul lunii noiembrie la Bucureşti.

Comentarii