Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

24 Oct. 2020 / 20:08

Confecţionarea păpuşilor din pănuşi de porumb, pasiunea Eugeniei Voinotinschi

Eugenia Voinotinschi este un meşter popular din satul Sărata Veche, raionul Făleşti. Pentru ea brodatul cu mărgele este un mod plăcut de a petrece timpul. Este o fire creativă şi de aceea mereu este prezentă la toate manifestările culturale care pun în valoarea tradiţiile şi meşteşugurile populare. De curând şi-a mai descoperit un talent, acela de a confecţiona păpuşi din pănuşi de porumb. Micile jucării reprezintă ţăranii cu obiceiurile şi munca lor care stârnesc admiraţie, informează Moldova 1.

Cânt, dansez, meşteresc şi activ îmbătrânesc - este motto-ul după care se conduce Eugenia Voinotinschi, în viaţa de zi cu zi.

„Îmi place foarte mult să fac aşa ceva şi nu m-am gândit că de la o simplă încercare o să fie chiar un hobby”, a spus Eugenia Voinotinschi, meşteriţă.

După recoltarea porumbului, femeia nu s-a grăbit să arunce pănuşile. Folosind foile de porumb, meşteriţa crează coşuri cu flori, îngeri şi păpuşi. Femeia se inspiră din viaţa satului. Pune suflet în fiecare lucrare, însă cea mai aproape de inima ei este cea care reprezintă familia Voinotinschi.

„Am postat-o pe Facebook. Eram aşa de încântată, dar nu m-am aşteptat că o să fie atâtea like-uri şi toţi mă încurajau să fac mai departe”, a povestit Eugenia.

Pentru realizarea unei păpuşi este necesară o zi întreagă de muncă, spune meşteriţa.

„Avem nevoie de pănuşi, ele trebuie să fie ude, foarfece, clei, aţă, creativitate şi răbdare”, a spus meşteriţa.

Eugenia Voinotinschi mai confecţionează şi alte accesorii din pănuşi. Este pasionată şi de broderia cu mărgele şi ţesutul covoarelor. 

Comentarii