Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

11 Aug. 2020 / 20:00

Cele mai bune filme autohtone vor putea fi văzute online

Vor să readucă producţiile de film mai aproape de spectatori în condiţii de pandemie. Uniunea Cineaştilor din Moldova a iniţiat proiectul „Filme din Moldova online”. Astfel, 20 cele mai bune filme autohtone, care vor fi selectate în baza unui concurs, vor fi difuzate în perioada 2-8 septembrie online şi la Moldova 1.

„Vom încerca să proiectăm timp de o săptămână filmele făcute în Moldova în ultimii trei ani. S-au înscris autorii care dau filmele gratis să fie difuzate online şi la Moldova 1, după care, în urma preselecţiei, vor fi alese cele 20 de filme care vor fi proiectate”, a menţionat preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu.

În aceste zile deloc uşoare pentru toată lumea, şi cineaştii au avut de suferit, au fost amânate festivalurile, premierele cinematografice, dar şi producţiile de film.

„Producţiile de film care trebuiau să aibă loc începând cu luna mai până acum s-au tot amânat sau s-au realizat într-un cadru mai restrâns, pentru că pe platou nu s-a permis mai mult de 50 de persoane. Chiar acum începe o producţie mare, Ion Borş cu filmul „Carbon”, cu o echipă numeroasă în spate. Sper să nu aibă surprize neplăcute”, a declarat Virgiliu Mărgineanu.

Cineaştii sunt determinaţi să-şi continue activitatea chiar şi în aceste condiţii.

„Nu dăm mâinile în jos pentru că ar fi cel mai rău lucru. Cel puţin lucrăm la  proiecte, scenarii, la dezvoltarea de proiecte. Filmul se filmează 30 de zile, dar până atunci există un an de preproducţie, pregătiri, găsirea locaţiilor. Trebuie să ne ambiţionăm şi credem că totul va fi bine. Filmul rămâne să fie o parte din viaţa noastră, nu avem dreptul să cedăm”, a adăugat Virgiliu Mărgineanu.

Tot în această perioadă, mai multe filme documentare realizate în Moldova au fost selectate pentru prestigioase festivaluri internaţionale de film. Astfel, chiar săptămâna trecută documentarele „Siberia din oase” de Leontina Vatamanu şi „Grădina sovietică” de Dragoş Turea au avut proiecţii la cel mai mare festival internaţional de film din România TIFF.

Comentarii