Ştiri

Sursa imaginii: 123RF.com

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

06 Iun. 2019 / 21:03

Cea de-a 220-a aniversare a poetului rus Aleksandr Puşkin, marcată la Chişinău

Unul dintre cei mai prestigioşi poeţi romantici şi cel mai mare poet rus, Aleksandr Puşkin, a fost aniversat la Chişinău, la cea de-a 220-a aniversare de la naştere. În preajma bustului poetului din Grădina Publica Ştefan cel Mare a avut loc o întrunire aniversară, iar la Biblioteca Naţională s-au recitat poezii, relatează Mesager.

Un omagiu poetului au adus oficiali moldoveni, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai organizaţiilor etnoculturale.

„Puşkin este nu numai un strălucit poet, dar şi un mare gânditor, un mare economist, diplomat, care prin nemuritoarele sale opere a îmbogăţit tezaurul cultural al omenirii. Ne mândrim cu faptul că acest om fenomenal, extraordinar de talentat, a locuit în Basarabia o perioadă şi a scris aici cele mai geniale opere ale sale”, a declarat preşedintele Centrului de Cultură Belorusă, Ana Babin.

„Satul Păuleşti este o localitate din raionul Călăraşi, vizitată de Puşkin. Alte două localităţi sunt satul Dolna din Nisporeni şi oraşul Chişinău unde au fost restabilite casele muzeu Puşkin”, a declarat preşedintele Comunităţii Ruşilor din Moldova, Ludmila Laşcionova.  

La Bibioteca Naţională a fost inaugurată o expoziţie cu operele marelui poet.

„Сând a venit în Basarabia era un tânăr imatur, dar când a plecat era un om cu o poziţie civică activă, cu idei clare politice, cum trebuie să-şi apere libertatea exprimării, libertatea spirituală. Faptul că Puşkin a creat aici peste o sută de creaţii ale sale,  a început să scrie şi Evghenii Oneghin este o dovadă a faptului cât de importantă a fost Basarabia în soarta şi creaţia lui Puşkin”, a spus publicistul Mihai Lupaşcu.

Marele poet rus, Aleksandr Puşkin a vizitat Basarabia în urmă cu 200 de ani, el s-a aflat aici în exil, trimis de ţarul rus.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Risc de incendii de vegetaţie în Grecia

Ştiri / Internaţional

24 Aug. 2019 / 16:00

Risc de incendii de vegetaţie în Grecia

Ziua Independenţei în Ucraina

Ştiri / Internaţional

24 Aug. 2019 / 15:11

Ziua Independenţei în Ucraina

Summit-ul G7 are loc în Franţa

Ştiri / Internaţional

24 Aug. 2019 / 13:41

Summit-ul G7 are loc în Franţa

Depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate”

Ştiri / Social

24 Aug. 2019 / 12:50

Depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate”

Vreme caniculară în veekend

Ştiri / Social

24 Aug. 2019 / 12:00

Vreme caniculară în veekend

Vezi arhiva