Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

25 Noi. 2019 / 16:44

„Cartea Etnografului”- o nouă lucrare semnată de Maria Ciocanu

O carte-manifest a unui profesionist, care are în spate peste jumătate de secol de experienţă la Muzeul Naţional de Etnografie şi istorie naturală - astfel apreciază colegii noua apariţie editorială „Cartea etnografului" de Maria Ciocanu. Cunoaşte fiecare exponat, ani în şir a făcut cercetări pe teren în stale din dreapta şi din stînga Nistrului, a elaborat concepţia celor mai importante expoziţii ale muzeului, şi-a transmis cunoştinţele, vocaţia pentru etnografie tinerei generaţii de muzeografi, relatează Moldova 1.

Muzeografia se învaţă altfel decît alte profesii. E vorba de experienţă, cunoştinţe, o permanentă curiozitate, spune Maria Ciocanu.

„Este o sinteză a activităţii unui cercetător de muzeu, deci este un îndrumar pentru tinerii cercetători în ce mod pot să cunoască valorile culturale”, afirmă Maia Ciocanu.

„Este o carte de zile mari care merită să fie în bibliotecile fiecăruia, dar şi a conaţionalilor noştri plecaţi peste hotare. Cartea aceasta este un omagiu adus satului de baştină al autoarei, Boldureşti”, susţine scriitorul Victor Prohin.

„Abordează o tematică variată a elementelor de patrimoniu cultural material şi imaterial în care se vorbeşte despre locuinţa de pe malul Nistrului, de pe malul Prutului, despre obiceiurile şi sărbătorile de familie. Oricine din noi se poate regăsi în paginile acestei cărţi”, consideră Dorina Onica, şefa secţiei Etnografie din cadrul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Maria Ciocanu s-a născut în anul 1946 în satul Boldureşti, raionul Nisporeni. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova. Din 1972 până în prezent, activează la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. A publicat peste 40 de articole ştiinţifice şi de popularizare a ştiinţei, inclusiv catalogul „Ştergare moldoveneşti (sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX). Colecţiile Muzeului”, editat în 2003. Pentru merite deosebite în dezvoltarea muzeografiei, în 2003 i s-a conferit titlul onorific „Om Emerit”, scrie Moldpres.

Comentarii