Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

17 Mai 2019 / 20:01

Bienala Internaţională de Pictură - un spaţiu al artei şi comunicării interculturale

Un spaţiu al artei şi comunicării interculturale astfel este apreciată Bienala Internaţională de Pictură, care reuneşte la Chişinău lucrări ale artiştilor plastici din 27 de ţări. Evenimentul a debutat la Muzeul Naţional de artă al Moldovei. Alte două expoziţii au fost deschise la Galeria „Constantin Brâncuşi”. Noutatea actualei, celei de a VI ediţii este o conferinţă internaţională care a luat în dezbatere probleme ale artei plastice contemporane, relatează Mesager.

Lucian Hrisav din Bucureşti, cel mai tânăr participant al Bienalei Internaţionale de Pictură, s-a învrednicit de Premiul I pentru compoziţia „Coloane”.

„Reprezintă viaţa,reprezintă oamenii şi reprezintă acţiunile oamenilor şi cum aceste acţiuni ne influenţează în mod direct sau indirect 10 Nu m-am aşteptat şi nu m-am gândit nicio dată că aşi putea să câştig un premiu,nici nu ştiam că există”, a spus Lucian Hrisav, deţinător al Premiului I.

Premiul II a fost acordat Ilenei Ştefănescu, tot din România. Constantin Migliorini din Italia a luat premiul III, iar Victor Guţu de la Chişinău a fost onorat cu Premiul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În premieră şi-au trimis creaţiile în Moldova artişti din Israel, Georgia, Suedia, Ecuador, Tunisia.

„Tot mai mult Chişinăul se impune pe plan internaţional ca un centru de exprimare a artelor vizuale. Datorită Ministerului Culturii, Primăriei, în acest an şi ICR „M. Eminescu” evenimentul poate fi desfăşurată la o asemenea anvergură”, a spus Tudor Zbârnea, director al Muzeului, curator al Bienalei.

Bienala de la Chişinău se află într-o continuă ascensiune, spun participanţii, iar diversitatea modalităţilor de expresie plastică impresionează.

„Este o sărbătoare a artei, dar şi o şansă pentru artiştii din diferite ţări să se cunoască, să comunice, să-şi împărtăşească experienţa”, a spus Samvel Havhannisyan, director de muzeu din Armenia.

„Chişinăul este deja pus pe harta culturală a lumii prin această Bienală pentru că de fiecare dată numărul ţărilor participante creşte. Nu contează mărimea ţării, contează calitatea şi performanţa culturală pe care o livrează lumii şi Chişinăul are ce livra”, a spus Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„Cultura nu poate fi marginală, nu poate fi provincială. Evenimentul de astăzi confirmă acest adevăr. Am făcut un tur al expoziţiei şi vă spun că ne mândrim cu lucrările pictorilor din Moldova şi cu întreaga expoziţie internaţională, este extraordinară”, a spus Monica Babuc, ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Lucrările vor fi expuse până în 23 iunie, iar cele şapte compoziţii premiate de juriul internaţional vor rămâne în colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

 

Comentarii