Ştiri

Sursa imaginii: unica.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

19 Iul. 2019 / 19:09

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea artistului Glebus Sainciuc

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea celebrului Glebus Sainciuc, Artist Plastic al Poporului, deţinător al Ordinului Republicii,dar mai cu seamă un om luminos, adevărat,foarte sincer,cu multă dragoste de viaţă şi de semenii săi, relatează Mesager.

Căscioara veche de peste o sută de ani în care a locuit şi a creat Glebus Sainciuc a fost şi rămâne oaza de spiritualitate marcată de prezenţa unor mari artişti ai neamului: regretatul maestru, distinsa sa soţie,pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu.

O dinastie unică în spaţiul nostru, care are continuitate graţie fiului, Lică Sainciuc, şi el un remarcabil artist plastic. Cei 93 de ani pe care i-a trăit Glebus Sainciuc au fost un maraton olimpic, recunoştea maestrul.

„Aceşti ani au fost o fugă olimpică, mereu am fost ocupat”, a declarat artistul plastic al poporului, Glebus Sainciuc.

„Chiar faptul că la 91 de ani, Glebus continua să lucreze, nu să facă schiţe, dar să picteze cu ulei, asta-i mai rar în istoria artelor”, a declarat soţia artistului, Valentina Rusu-Ciobanu.

„Ideea de a desena cât mai mult îmi prelungeşte viaţa, am o bucuri că pot să fac ceva. Fericirea este un dar Dumnezeiesc, li se dă tuturor, dar noi uităm de fericire, n-o preţuim, astăzi sunt fericit”, a declarat Glebus Sainciuc.

Gheorghe Budeanu propunea ani în urmă ca casa artistului să fie tranformată în muzeu.

„Să fie transformat într-un muzeu Casa Sainciuc pentru că. Este doamna Valentina Rusu Ciobanu, fiul Lică, pe urmă casa are o istorie deosebită”, a declarat jurnalistul Gheorghe Budeanu.

apel a răsunat şi la vernisajul expoziţiei aniversare,inaugurate la Muzeul Naţional de artă al Moldovei.

„Trebuie să ne gândim la fondarea unui muzeu a familiei Sainciuc. În casa unde s-a născut maestrul Sainciuc, acolo e un spaţiu unde se poate construi un modul special pentru a expune creaţia acestor trei excepţionali artişti”, a declarat directorul muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.

Glebus Sainciuc a lăsat moştenire o operă plastică importantă, care se regăseşte în muzee, colecţii particulare. Valoarea creaţiei maestrului a fost apreciată cu cele mai înalte distincţii de Stat,dar mai cu seamă cu dragostea şi recunoştinţa oamenilor.

Comentarii