Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

28 Noi. 2020 / 19:44

Artistul plastic Leonid Popescu a lansat cartea „Ecuaţia nuanţei absolute"

A lucrat împreună cu alţi pictori la zugrăvirea interiorului Catedralei Mitropolitane din Chişinău, este cunoscut ca pictor de icoane, peisaje şi portrete, dar şi autor a trei romane. Vorbim despre maestrul Leonid Popescu, care a lansat o nouă carte de piese de teatru intitulată „Ecuaţia nuanţei absolute". Evenimentul a avut loc la Casa Limbii Române, unde a fost desfăşurată şi o expoziţie a lucrărilor autorului, relatează Moldova 1.

În peisajele inspirate din locurile pe care le-a văzut Leonid Popescu, dar şi în cărţile sale, există o continuitate, spune academicianul Mihai Cimpoi, îşi are izvoarele acasă la pictorul-scriitor, la Sărătenii Vechi din Teleneşti.

„Îmbină organic talentul de scriitor cu talentul de pictor. În scris el are un dar deosebit de povestitor. Surprinde bine şi graiul maramureşean, şi cel basarabean, şi cel românesc în general”, a spus Mihai Cimpoi, academician.

O vreme, Leonid Popescu s-a aflat pe alte meleaguri.

„Prin anii `80 eu am plecat în Maramureş. M-am dus după limba română, limba mamei mele şi am stat acolo 15 ani. Am revenit acasă după versurile lui Grigore Vieru „Veniti acasă, măi copiii" şi oprindu-mă la Casa Limbii Române am zis să fac o expoziţie din tot ce am vazut eu prin Maramureş, prin Bucovina, în Basarabia de Sud”, a menţionat Leonid Popescu, artist plastic.

„Lucrează în diverse direcţii, practică pictura de şevalet, dar are şi portrete, este un bun desenator. Leonid Popescu mai practică pictura monumentală”, a spus Ghenadie Jalbă, artist plastic.

„Leonid Popescu este cel mai bun pictor de biserici din Republica Moldova. Leonid Popescu nu doar pictează bine, dar şi scrie bine. Acţiunea acestor cărţi se desfasoară în Basarabia, în Maramureş, în Basarabia de Sud, în Bucovina, adică peste tot unde sunt cetăţeni de-ai noştri”, a menţionat Nicolae Dabija, scriitor.

Acum Leonid Popescu îşi continuă munca la masa de scris, dar şi în atelierul de creaţie, unde transpune în culori sfinţenia, frumuseţea, adevărul pe care le desprinde din această lume.

Comentarii