Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

25 Noi. 2020 / 16:58

Actorul Vlad Ciobanu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Despărţire grea de cel care a fost distinsul om de cultură Vlad Ciobanu: talentat actor, regizor, îndurmător al tinerei generaţii de oameni de teatru şi un om de aleasă omenie şi sensibilitate. Un ultim popas, înainte de Marea Plecare, l-a făcut la Teatrul "Luceafărul" pe scena care a jucat roluri memorabile. Aici au răsunat ultimele aplauze, relatează Mesager.

Luceafărul poeziei româneşti a luminat destinul lui Vlad Ciobanu, care a debutat în rolul adolescentului Eminescu în filmul lui Emil Loteanu „Luceafărul", apoi un adevarat altar al vieţii i-a fost scena Teatrului "Luceafărul".

 „A jucat foarte multe spectacole. Întotdeauna după spectacole ieşea în rampă, se închina, primea flori pentru că nu puteai să rămâi indiferent când îl vedeai pe acest actor în scenă, atâta energie, atâta dragoste, dragoste pentru teatru, asta era viaţa lui”, a menţionat Paulina Zavtoni, artistă a poporului.

„Am colaborat cu Vlad Ciobanu timp de patru ani la Teatrul Luceafărul. El rămâne a fi primul Hamlet din istoria teatrului nostru naţional. Acele monoloage de neuitat "A fi sau a nu fi" sau "Ce fiinţă divină este omul".  Pentru noi a fost şi un lider de opinie, un om care a căutat tot timpul noi spaţii de manifestare artistică”, a spus Mihai Fusu, regizor.

„Înainte să plece la Iaşi a trecut pe la teatru. Şi-a amintit despre debutul lui aici, la Teatrul Luceafărul. Am vorbit despre o eventuală montare. E trist”, a menţionat Vitalia Grigoriu, directorul Teatrului „Luceafărul”.

La trista ceremonie erau respectate rigorile antiepidemice. Un număr limitat intra să-i ofere regretatului artist ultimele flori, alţii aşteptau cu răbdare să-i aducă un ultim omagiu. Printre ei se afla şi Maia Sandu, preşedintele ales al Republicii Moldova, care l-a cunoscut mai bine pe Vlad Ciobanu când  era în funcţia de ministru al Educaţiei.  

„Atunci Vlad a venit şi a zis că vrea sa lucreze cu tinerii, să-i pregătească pentru a deveni actori. Şi atunci am făcut împreună un proiect, am reuşit să-l ajutăm şi după asta ne-am bucurat de spectacolele pe care le-a făcut. Este o mare tragedie ce s-a întâmplat. Va rămâne ca un regizor foarte talentat şi ca un om minunat”, a declarat Maia Sandu.

„Cunosc toate acele acţiuni frumoase şi de profesor, tot ce a făcut frumos în viaţă şi a lăsat ca moştenire celor care iubesc arta, iubesc cultura”, a menţionat Ion Ceban, primarul capitalei.

„În orice împrejurare, în orice situaţie emana lumină, avea toată fiinţa lui un farmec special”, a spus Vera Mereuţă, artistă a poporului.

„Când a devenit director al Centrului de Educaţie prin Arta a fost foarte entuziasmat pentru posibilitatea de a face spectacole cu tineri, pentru tineri, despre tineri şi astfel să încerce să facă această generaţie mai aproape de cultură. Era omul care dăruia lumină”, a afirmat Victoria Melnic, rector, Academia de Muzică.

Fratele regretatului actor, scriitorul Vitalie Ciobanu, a mulţumit tuturor celor care i-au fost aproape în această grea perioadă.

„A fost un spirit viu, independent, un mare sufletist, săritor la nevoie, foarte sensibil, poate prea sensibil, o lumină. Am fost foarte legaţi unul de altul, am fost mai mult decât fraţi", a spus Vitalie Ciobanu.

Vlad Ciobanu suferea de leucemie şi s-a îmbolnăvit de COVID-19. Medicii din Iaşi au făcut tot posibilul să-i salveze viaţa.

Vlad Ciobanu s-a stins din viaţă duminică, 22 noiembrie, la vârsta de 53 de ani. A fost condus pe ultimul drum într-o zi însorită, luminoasă de toamnă, aşa precum a fost şi regretatul actor, care îşi va dormi somnul de veci la Cimitrul Central din capitală.

Comentarii