Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

18 Feb. 2020 / 18:54

Academicianul Haralambie Corbu, omagiat la 90 de ani de la naştere

A scos din uitare, interdicţii şi cenzură ideologică opera clasicilor literaturii române, a cercetat creaţia scriitorilor contemporani şi a lăsat în urmă discipoli talentaţi. Academicianul Haralambie Corbu a sărbătorit 90 de ani de la naştere printre colegii de la Academia de ştiinţe a Moldovei (AŞM) unde a activat aproape şapte decenii, transmite Mesager.

„Pentru mine Academia de Ştiinţe este ca şi Dubăsarii Vechi unde m-am născut şi rădăcinile unde mi-au rămas. Academia a fost şi rămâne într-un fel de baştină a mea. Din 1951 m-am apucat de clascii, în primul rând de Eminescu, Creangă, Kogălniceanu, Alecsandri şi ceilalţi care ne-au rămas moştenire în inima şi conştiinţa noastră”, a povestit Haralambie Corbu.  

„Critic literar şi istoric literar de forţă, de fapt, un pilon al ştiinţei din Republica Moldova. Principalul că şi astăzi la 90 de ani este o artă să ajungi la această vârstă, este un exemplu pentru generaţia tânără, de dăruire cercetării”, a precizat Ion Tighineanu, preşedintele AŞM.

În context, preşedintele Academiei a completat şirul de distincţii ştiinţifice şi de Stat ale lui Haralambie  Corbu cu medalia „Meritul ştiinţific”, clasa I, iar colegii de la Academie i-au apreciat longevitatea, vocaţia pentru ştiinţa literară.

„Este decanul de vârstă al Institutului de filologie română „B.P.Haşdeu”. A avut un parcurs academic impresionant, a publicat peste 650 de studii ştiinţifice”, susţine Nina Corcinschi, direct al Institutului de Filologie.  

„Monografia lui despre dramaturgia lui Vasile Alecsandri a fost reeditată de cinci ori cu completări, aduceri la zi. Alecsandri alături de Stere, publicistica lui Eminescu a constituit un obiectiv de căpetenie al activităţii lui de istoric literar”, afirmă academicianul Mihai Cimpoi.

„Îl omagiem la cei 90 de ani ai săi dintre care aproape 70 i-a consacrat cercetării. Sunt decenii de efort susţinut materializat în cărţi, studii, în prezenţa lui în viaţa culturală”, menţionează Svetlana Corolevschi, cercetător ştiinţific.

Ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, academicianul Haralambie Corbu s-a bucurat şi de prezenţa consătenilor de la Dubăsarii Vechi, Criuleni care au venit şi ei cu surprize.

„Ne duce faima satului, suntem mândri, avem şcoala primară care-i poartă numele, prin decizia Consiliului local i s-a conferit titlu de cetăţean de onoare a satului, cred c-o să urmeze o stradă ce-i va purta numele”, precizează Vitalie Casian, primar al satului Dubăsarii Vechi, din Criuleni.

Academicianul Haralambie Corbu s-a născut acum 90 de ani în satul Dubăsarii Vechi. La această vârstă continuă să se afle în vâltoarea evenimentelor, a cercetării, iar monografiile lui reprezintă o moştenire  spirituală necesară pentru a cunoaşte istoria literaturii române din acest spaţiu.

 

Comentarii