Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

22 Oct. 2020 / 11:59

A fost lansată o carte în memoria marelui sculptor Alexandru Plămădeală

Un act recuperatoriu pentru destinul uitat al marelui sculptor Alexandru Plămădeală, autorul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală, îl reprezintă apariţia cărţii „Alexandru Plămădeală un promotor al frumuseţii clasice”. Autorul, Vasile Malaneţchi, de acum două decenii încearcă să readucă în actualitate personalitatea fascinantă a sculptorului şi pledează alături de alţi oameni de cultură pentru deschiderea unui muzeu memorial în casa din Chişinău unde a locuit Alexandru Plămădeală, relatează Moldova 1.

După ce în 1998 a editat un număr al revistei „Atelier" consacrat lui Alexandru Plămădeală, Vasile Malaneţchi a continuat să valorifice viaţa şi personalitatea marelui sculptor. A selectat materialele care s-au scris despre Alexandru Plămădeală timp de o sută de ani, le-a ordonat cronologic şi le-a comentat chiar în această perioadă dificilă a pandemiei.

„Mă bucur că am reuşit, în sfârşit, să-l aducem în actualitate pe Alexandru Plămădeală. La fel cum Alexei Mateevici a fost un deschizător de drumuri după un secol de întuneric în Basarabia prin literatură, aşa Alexandru Plămădeală este un înaintemergător în artele plastice”, a spus Vasile Malaneţchi, coordonator carte.

„Este o carte lucrată în Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Domnul Vasile Malaneţchi şi doamna Tamara Malaneţchi au lucrat îndelung la această carte”, a declarat directoarea Muzeului „Mihail Kogălniceanu”, Maria Şleahtiţchi.

„O binemeritată perpetuare a memoriei sculptorului ar fi deschiderea unui muzeu în casa în care a locuit Alexandru Plămădeală, din strada Bucureşti 52, care se ruinează de zeci de ani sub ochii noştri”, scrie în carte Vasile Malaneţchi, susţinut şi de alţi oameni de cultură.

„Am trecut şi eu pe lângă casa aceasta şi îmi pare rău de starea în care a ajuns, deplorabilă”, spune criticul de artă, Tudor Stăvilă.

„Muzeificarea casei în care a locuit Alexandru Plămădeală este o întreagă dramă, pentru că toate autorităţile ca şi cum au făgăduit că-şi vor întoarce faţa spre această problemă şi iată că nici în anii de după 1990 nu am putut să o vedem rezolvată”, susţine directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.

„Trebuie să vedem a cui proprietate este. Noi ca municipalitate suntem deschişi să ajutăm, să contribuim la lucrările de reparaţie. Nu ne putem băga peste proprietatea cuiva, dar dacă ar exista o iniţiativă din partea proprietarului şi ar veni la primărie, probabil am putea identifica anumite formule de suport financiar”, a declarat viceprimarul municipiului Chişinău Victor Chironda.

Alexandru Plămădeală s-a născut pe 22 octombrie 1888 la Chişinău. A fost un talentat sculptor, pictor, primul director al Şcolii de pictură, preşedintele societăţii de Belle-Arte din Chişinău. S-a învrednicit în 1927 şi în 1929 de ordinele „Steaua României” şi „Coroana României”. Capodopera sculptorului este statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, cea mai valoroasă din întreg spaţiul românesc. Sculptorul a decedat în aprilie 1940 şi este înmormântat în Cimitirul Central din Chişinău.

Comentarii