Ştiri

Sursa imaginii: Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creanga”

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

01 Mar. 2021 / 19:37

A fost dat start Festivalului „Zilele Creangă”

Faimosul povestitor de la Humuleşti, Ion Creangă, rămâne un inegalabil dascăl al neamului. Mărturie în acest sens este Festivalul „Zilele Creangă”, care a început astăzi, 1 martie, la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig şi se va desfăşura până în data de 5 martie în format online. La cea de-a 11-a ediţie, participanţi de toate vârstele de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit pentru a descoperi înţelepciunea şi umorul moştenirii literare crengiene, informează Moldova 1.

Festivalul „Zilele Creangă” a debutat cu depuneri de flori la bustul povestitorului din Aleea Clasicilor Literaturii Române. La aceeaşi ora erau aduse florile recunoştinţei şi la bustul clasicului din Parcul Copou din Iaşi. Exact aşa a debutat acum 11 ani festivalul, spune fosta directoare a Bibliotecii Naţionale „Ion Creangă”, Claudia Balaban.

„Scopul principal este promovarea operei lui Ion Creangă şi cred că reuşim să facem acest lucru şi la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig. Ion Creangă este un fenomen, iar noi ne mândrim cu faptul că opera sa este predată chiar şi în şcolile din Japonia.
 
Organizarea acestui festival, unde participanţii au ocazia să-l descopere şi mai mult pe scriitor, oferă şi lecţii absolut necesare, cel puţin asta spune scriitorul Iulian Filip.

„E lecţia lui Ion Creangă şi e important ca această lecţie sa nu cadă în festivism şi în monumentalism ineficient”.

„Pentru noi, Ion Creangă este scriitorul-pilon, care ne-a ajutat să rezistăm în anii când nu puteam aminti de înaintaşii noştri. Pentru mine, Ion Creangă este cel care mi-a zis că neamul nostru va trai prin tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", a menţionat scriitoarea Claudia Partole.
 
„Vreau să cred că se va sfârşi şi aceasta criză pandemică de sănătate şi vom sfârşi si cu celelalte crize ale moralităţii, crizele bunătăţii despre carea vorbea Creangă si pentru care a găsit soluţii concrete. Se cunoaşte puţin, din păcate, că Ion Creangă a fost totuşi un cavaler al Abecedarului, al primului Abecedar din spaţiul educaţiei româneşti", a remarcat profesorul de română Adrian Ghicov.
 
La toate evenimentele vor participa online şi partenerii din România ai festivalului, moştenirea crengiană fiind un reper comun al neamului nostru. „Vom fi toţi într-un singur spaţiu, dar din păcate, un spaţiu virtual. Cred că poate tocmai acum, în timpurile acestea, avem nevoie de Ion Creangă, de spiritul lui, de umorul pe care-l regăsim în opera sa, ironia care ne întăreşte uneori”, a menţionat directoarea Bibliotecii Naţionale „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.
 
Colocviul, la care participanţii şi-au împărtăşit experienţa legată de înţelegerea creaţiei crengiene, a avut genericul „Ion Creangă al meu". Iar simpozionul organizat de Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu" va avea titlul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă". În zilele următoare, în activităţi se vor implica tinerii cititori de la bibliotecile "Ion Creangă" din Orhei şi din Bălţi. Evenimentul va culmina pe 5 martie cu parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim".

La 1 martie se împlinesc 184 de ani de la naşterea clasicului literaturii române Ion Creangă.

Comentarii