Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

12 Mar. 2019 / 18:38

Restaurarea Muzeului Naţional de Artă, în plină desfăşurare

Sunt în plină desfăşurare lucrările de consolidare, restaurare şi reconstrucţie a tranşei a doua a imobilului Dadiani a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Şi dacă restaurarea primei tranşe de 1800 de metri patraţi a fost finisată şi dată în exploatare în toată splendoarea în 2016 datorită suportului financiar de un milion de euro din partea Guvernului Românie, acum cheltuielile sunt suportate în totalitate de Guvernul Republicii Moldova, relatează Mesager.

După lucrările de demolare, scoaterea în exterior a molozului, cărămizilor, altor detalii deteriorate din imobilul Dadiani, constructorii au consolidat temelia şi pereţii, au realizat hidroizolarea şi au finisat restabilirea planşelor de la parter şi de la etaj.

„Acum se desfăşoară lucrările pentru planşa de la ultimul etaj. Toate golurile acestea de ferestre, de uşi au fost consolidate. Volumul e mare, suntem mulţumiţi că avem de lucru, aria totală a clădirii acesteiea este de 4mii 400 de metru patraţi, aria utilă a clădirii este de 3300 metri patraţi, volumul e în jur de 25 de metru cubi tot imobilul”, a menţionat dirigintele şantierului Nicolae Slutu.

„Sunt 1500 de metri patraţi. Sunt lucrări fuinanţate exclusiv din buget, sunt alocări planificate pentru restaurarea acestui bloc la un deviz de 36 milioane, în acest an avem 12 milioane. Nădăjduim ca finanţarea să nu se stopeze. Sunt respectate toate reguilile de restaurare, dar se produc şi lucrări de consolidare pentrucă instituţia este de gradul 0,adăpostim valori culturale. Se impun lucrări masive a consiolidare a structurii de rezistenţă în baza proiectului arhitectului-şef Gicu Bulat”, a declarat directorul muzeului de Artă, Tudor Zbârnea.

Mulţumiţi că au de lucru acasă, constructorii conştientizează şi responsabilitatea muncii la un asemenea monument de arhitectură, care va adăposti valori culturale.

„Ne bucurăm foarte mult că din urma noastră lăsăm ceva important făcut de noi în viaţa aceasta. O muncă de răspundere pentru noi, avem onoarea”, a relatat şeful echipei Ion Mânzat.

Cea mai mare bucurie o vor trăi iubitorii de artă plastică, dar şi angajaţii muzeului, care la finele restaurării vor scoate la lumină din depozite valoroase opere din colecţia muzeului.

„Aici unde ne aflăm va fi expoziţia de artă universală,iar la parter va fi arta medievală, iar subsolul care a fost insalubru şi s-au realizat lucrări de hidroizolare, acele spaţâii vor fi pentru colecţia de sculptură contemporană şi artă decorativă”, a spus directorul muzeului de Artă, Tudor Zbârnea.

„Clădirea o să fie restaurată nu doar în interior, ci şi faţada, amenajarea teritoriului. Sperăm c-o să fie frumoasă”, a spus dirigintele şantirului Nicolae Slutu.

Cea de-a doua tranşă de restaurare a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei urmează să fie finisată în 2021 şi va culmina cu punerea în valoare a noi exponate din patrimoniul de 39 de mii de piese din fondul instituţiei.

Comentarii