Ştiri

Sursa imaginii: matricea.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

30 Oct. 2019 / 14:13

27 de ani de la trecerea în nefiinţă a marilor artişti Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 27 de ani de la trecerea în nefiinţă a interpreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. La Chişinău au loc acţiuni de comemorare a marilor artişti.

Familia şi cei care i-au apreciat pe marii artişti au mers astăzi la Cimitirul Central din Chişinău pentru a participa la o slujbă de pomenire şi a aduce un omagiu celor care au stat la baza Mişcării de Renaştere Naţională, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Din clipa tragicului accident din noaptea de 29 spre 30 octombrie, durerea pierderii irecuperabile încă persistă în sufletele celor care i-au iubit atât de mult, relatează Mesager. Melodiile celebrului cuplu au răsunat astăzi la locul de veci din Cimitirul Central din Chişinău, în interpretarea fiului Cristi Aldea-Teodorovici, dar şi a oamenilor prezenţi la evocare.

„Au trecut atâţia ani, Ion fiind de 38 de ani şi Doina de 34 de ani, au făcut cât noi nu am face în câteva vieţi şi toată această muzică, toată această încărcătură emoţională, latină, românească, până acum ne inspiră, ne îndeamnă s-o descoperim”, a declarat Cristi Aldea-Teodorovici.

„Eu aveam 17 ani pe atunci şi soţii Aldea-Teodorovici mi-au rămas întipăriţi în memorie ca nişte oameni care fac să vibreze mulţimile la unison cu mesajul românesc”, a spus Vlad Ţurcanu, preşedintele Partidului Popular Românesc.

O perpetuare a memoriei neuitaţilor artişti este Festivalul Internaţional „Două inimi gemene”, care în acest an însă nu va avea loc.

„Ei sunt vii pentru mine şi prin acest Festival „Două inimi gemene”, prin el trăiesc, dar cu părere de rău anul acesta n-o să fie festivalul din motive de sănătate, dar la anul viitor vă invit pe toţi să veniţi, festivalul trebuie să trăiască”, a menţionat Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici.

În seara zilei de astăzi, Asociaţia Generaţia Unită, la care se va alătura şi Asociaţia „Unirea-ODIP”, va desfăşura un marş de comemorare, care va porni de la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi va ajunge până la monumentul lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici din preajma Universităţii de Stat din Moldova.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viaţa în urma unui accident de maşină produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti. În ziua istorică de 27 august 1991, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici cântau la Marea Adunare Naţională dorul de tricolor, de fraţi, de libertate, fiind pe aceeaşi undă de trăire şi simţire cu  zecile de mii de oameni.

Comentarii