Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

18 Sep. 2020 / 16:46

Simpatizanţii Pro Moldova protestează în faţa CEC

Simpatizanţii Pro Moldova organizează în aceste clipe o acţiune de protest în faţa Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei solicită înregistrarea lui Andrian Candu în calitate de concurent electoral la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. Se întâmplă în timp ce membrii CEC examinează listele de subscripţie cu semnături colectate de grupul de iniţiativă condus de Sergiu Sârbu, în vederea susţinerii lui Andrian Candu la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

„Operatorii CEC au invalidat peste cinci mii de semnături (...). Poate au fost erori umane, dar pot fi verificate cu uşurinţă. Ceea ce intenţionează să facă astăzi CEC este un abuz total”, a precizat Sergiu Sârbu la CEC.

„De astăzi putem considera că întreg procesul este fraudat. Eu v-am adus, stimaţi membri ai comisiei, 25 mii de semnături. Noi vom căuta dreptate şi mai departe. Cert este faptul că Andrian Candu îi încurcă cuiva”, a declarat Andrian Candu.

„Sistemul este o maşină, nu poate fi părtinitor, el examinează informaţia care este furnizată şi pe care o deţine. Eu am să mă conduc de cadrul legal şi deciziile mele vor fi bazate pe lege”, a menţionat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi. 

Potrivit Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova şi corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră valabile listele de subscripţie din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova care conţin nu mai puţin de 600 de semnături.

 

Comentarii