Ştiri

Sursa imaginii: promolex.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Electorala

17 Sep. 2020 / 16:30

Promo-Lex: Circulara emisă de CEC trezeşte mai multe suspiciuni

Comisia Electorală Centrală (CEC) este îndemnată de Asociaţia Promo-Lex să anuleze circulara emisă privind finanţarea de către formaţiunile politice a concurenţilor electorali înscrişi la alegerile prezidenţiale din data de 1 noiembrie. În replică, într-un comunicat de presă, cei de la CEC afirmă că circulara vine în urma examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, unde s-a constat că a fost admisă depăşirea plafoanelor prevăzute de lege. Instituţia îndeamnă să nu fie implicată în jocuri politice, informează Mesager.

„Circulara emisă de CEC trezeşte mai multe semne de întrebare şi suspiciuni legate de această situaţie. În primul rând trebuie să menţionăm foarte exact că CEC ca şi noi nu este autoritatea care poate să facă interpretarea oficială a legislaţiei, ci doar Parlamentul Republicii Moldova. Respectiv, aspectele înscrise în circulară depăşesc cu mult atribuţiile pe care le are CEC”, a declarat Pavel Postică, director de program Promo-Lex.

Şi Partidul Liberal Democrat a depus o contestaţie la Curtea de Apel, prin care califică circulara CEC privind finanţarea campaniei electorale drept neconstituţională. PLDM consideră că CEC a interpretat tendenţios legislaţia electorală, în special aspectele care vizează participarea partidelor în campania electorală.

În replică, autoritatea electorală a precizat printr-un comunicat de presă că în alegerile prezidenţiale candidatul este concurentul electoral, nu partidul politic sau blocul electoral, iar o formaţiune politică îşi poate finanţa candidatului desemnat în limita plafonului stabilit pentru persoane, de 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs.

Anterior şi Partidul Acţiune şi Solidaritate s-a arătat nemulţumit de această dispoziţie a autorităţii electorale centrale şi a cerut demisia preşedintelui CEC, Dorin Cimil.

Între timp, preşedintele fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, a scris într-un mesaj publicat pe Facebook că pretenţiile înaintate de PAS sunt aberante, atâta timp cât legea pe care o contestă a fost modificată la iniţiativa acestei formaţiuni.

„Evident că atunci când o dai în bară, există o singură soluţie: să găseşti ţapul ispăşitor şi cel mai bun în acest caz este preşedintele CEC, care este membru al aceluiaşi partid şi tot partidul l-a înaintat în această funcţie. În acest caz, stimaţi conducători ai acestui partid, aveţi o turmă de ţapi ispăşitori, care strigă şi-şi bat copitele de podeaua şi uşa Parlamentului, dar în acelaşi timp habar nu au despre tot ce se întâmplă", a scris Corneliu Furculiţă.

Totodată, Platforma Demnitate şi Adevăr cere Parlamentului Republicii Moldova interpretarea legislaţiei electorale, în speţă art. 43, al. 7, din Codul Electoral privind modul în care partidele politice pot susţine financiar candidaţii pe care i-au desemnat, inclusiv la alegerile prezidenţiale.

„În această ordine de idei, deputaţii Platformei Demnitate şi Adevăr au elaborat proiectul iniţiativei legislative în sensul admiterii finanţării de către partid a candidatului său şi îl vor depune în modul corespunzător, solicitând interpretarea Codului electoral la capitolul ce a stârnit controverse în societate”, se arată în comunicatul Platformei DA.

Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura pe 1 noiembrie 2020. Până în prezent, CEC a a înregistrat în cursă doi candidaţi: Renato Usatâi din partea „Partidului nostru” şi Andrei Năstase de la Platforma DA. 

Comentarii