Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Electorala

06 Aug. 2020 / 11:29

Instrucţiunea CEC privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pe timp de pandemie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a elaborat proiectul instrucţiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecţiei COVID-19 în perioada electorală. Documentul a fost remis pentru avizare, conform competenţelor funcţionale, Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

Potrivit CEC, instrucţiunea reprezintă un plan de acţiuni ce reflectă modul în care CEC va administra alegerile locale noi din 6 septembrie 2020 şi cele pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Documentul a fost elaborat în contextul valabilităţii regulilor de protecţie şi a altor dispoziţii emise de autorităţi şi are ca scop aplicarea optimă şi uniformă a procedurilor electorale ce ţin de organizarea, amenajarea şi dotarea localurilor secţiilor de votare cu materiale şi utilaje necesare pentru desfăşurarea votării în condiţii de pandemie. Instrucţiunea se referă şi la asigurarea funcţionarilor electorali şi a alegătorilor cu echipamente de protecţie.

Cu pixul de acasă, în măşti de protecţie, cu mănuşi şi păstrând distanţa socială de cel puţin un metru - astfel ar putea merge la vot alegătorii, scrie IPN. La intrare în secţia de votare se va efectua obligatoriu termometria fiecărui alegător. În incinta secţiei va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate. Totodată, urna mobilă va ajunge acasă nu doar la persoanele în etate, cu dizabilităţi locomotorii sau cu alte probleme de sănătate, ci şi la alegătorii care se află în regim de autoizolare.

Astfel, CEC invită părţile interesate să înainteze, până pe 15 august, comentarii şi propuneri pe marginea documentului. Acestea urmează să fie expediate către info@cec.md.

Comentarii