Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Electorala

28 Oct. 2020 / 19:28

CEC nu a autorizat organizarea exit-pollului în ziua alegerilor

Îşi propun să organizeze un sondaj de tip exit-poll prin telefon, însă iniţiativa a fost respinsă de autoritatea electorală. În cadrul unei conferinţe de presă, Comunitatea Watchdog şi Institutul de Politici Publice a anunţat că îşi doresc ca în ziua alegerilor să telefoneze 4000 de alegători, pentru a afla opţiunea de vot a acestora. De altă parte, Comisia Electorală Centrală anunţă că nu a autorizat efectuarea exit-poll-ului, întrucât acest exerciţiu ar afecta secretul votului, relatează Mesager.

Pentru organizarea exit-poll-ului, organizaţia internaţională European Endowment for Democracy şi Ambasada Ţărilor de Jos au alocat aproximativ 106 mii de euro. Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, din cauza pandemiei de coronavirus, sondajul ar urma să fie organizat prin telefon, şi nu la ieşirea din secţiile de votare, aşa cum se obişnuia până acum. Rezultatele exit poll-ului urmau a fi publicate la ora 22. 

„E vorba de un sondaj pe care în premieră vrem să-l realizăm sau, mai bine spus, suntem puşi în situaţia, în condiţiile de pandemie să-l realizăm telefonic. Vom apela şi vom adresa două întrebări de bază cetăţenilor. Prima - dacă în momentul de faţă cetăţeanul deja a fost la votare şi a votat şi imediat - cu cine, adică care i-a fost opţiunea de vot, precum şi câteva întrebări scurte de ordin demografic. Vom fixa genul, vom fixa vârsta persoanei, vom fixa nivelul de studii şi regiunea”, a declarat Vasile Cantarji, sociolog.

Cu toate acestea, într-un comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală anunţă că nu a autorizat efectuarea acestui sondaj de tip exit-poll şi va sesiza Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului şi oamenii legii pentru a documenta şi investiga cazul. Reprezentanţii CEC spun că prin această metodă ar putea fi compromis caracterul secret al votului, întrucât alocarea opţiunii expuse de alegător cu numărul de telefon presupune identificarea persoanei. Mai mult, potrivit autorităţii electorale, chestionarea alegătorilor la ieşirea din secţia de votare nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanţilor nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul.
 

Comentarii