Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

18 Sep. 2020 / 17:27

CEC a respins cererea lui Andrian Candu de a fi inclus în cursa prezidenţială

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins în cadrul şedinţei de astăzi cererea lui Andrian Candu de a fi înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. Pentru respingerea cererii au votat cinci membri ai CEC, iar doi s-au abţinut.

„Abţinerea mea este motivată de faptul că acest sistem are suficiente carenţe (...). Colectarea acestor semnături este un procedeu care se demonstrează că are carenţe. Procedura propriu-zisă nu se respectă. Să ne învinuim reciproc nu este cazul. Eu am suficiente rezerve cu privire la această procedură şi de aceea m-am pronunţat cum m-am pronunţat”, a spus Vladimir Şerban, vicepreşedinte al CEC, care s-a abţinut de la vot. 

Membrii comisiei au constatat că din unităţile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unităţi de nivelul al doilea întrunesc condiţiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 de semnături ale susţinătorilor, iar restul 17 nu întrunesc cerinţele legale, motiv din care se constată că grupul de iniţiativă nu a prezentat liste de subscripţie cu semnăturile valabile din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ teritoriale de nivelul doi.

„Această Comisie Electorală Centrală prin cinci membri ai săi controlaţi şi manipulaţi politic au încălcat unul dintre cele mai fundamentale drepturi ale noastre, ale cetăţenilor, dreptul de a fi ales şi dreptul de a alege. Noi nu suntem cei care cedăm aşa uşor. Noi vom lupta pentru fiecare semnătură dintre cele 25 de mii, pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova care vrea să schimbe această guvernare. Vom merge săptămâna viitoare în instanţele naţionale, după care la cele internaţionale. Vom bate la uşa tuturor ambasadelor şi tuturor organizaţiilor internaţionale ca să demonstrăm că noi suntem cei care avem dreptate”, a declarat după pronunţarea deciziei CEC liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu.

Până în prezent, la CEC au fost înregistraţi în calitate de concurenţi electorali liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, şi preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Comentarii