Ştiri

Sursa imaginii: actual.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Electorala 2019

19 Feb. 2019 / 16:36

Partidele politice nu au mecanisme de protecţie împotriva violenţei a femeilor participante în alegeri, studiu

Partidele politice nu au mecanisme de protecţie a femeilor participante în alegeri împotriva violenţei, cea mai răspândită formă fiind cea verbală. Este constatarea autorilor unui studiu realizat de către Asociaţia Femeia pentru Societatea Contemporană, în parteneriat cu Platforma Egalitate de Gen, care pe parcursul lunilor ianuarie - iunie 2019 desfăşoară mai multe acţiuni de informare cu privire la discriminarea femeilor lansate în campania electorală, relatează Mesager.

Pe parcursul primelor 2 luni de monitorizare, au fost realizate un şir de interviuri, prin intermediul chestionarelor, cu candidatele la alegeri şi activistele electorale. Astfel, s-a constatat că 52% dintre femeile candidate au fost supuse violenţei verbale, iar 37% violenţei psihologice. Cu cât poziţia la care aspiră o femeie este mai înaltă, cu atât formele de violenţă se agravează. 51% dintre intervievate au fost martore la cazuri de violenţă, însă numai 16% le-au raportat. La întrebarea dacă ele însele au utilizat metode de violenţă asupra candidatelor, 7% dintre respondente au răspuns afirmativ.

„Cea mai deasă sau utilizată formă de violenţă împotriva candidatelor este violenţa verbală, în proporţie de 52%. Se folosesc diferite forme de intimidare. Mai puţin întâlnită este violenţa fizică, dar şi ea se regăseşte printre experienţele femeilor intervievate, în proporţie de 3%”, a spus secretarul platformei „Egalitate de Gen”, Nina Lozinschi.

Mărturiile femeilor arată că cele mai întâlnite sunt cazurile de hârţuire si incitare la ură.

„Sunt acte unice, acte repetate în cazul intimidărilor, hărţuirii, dar sunt şi campanii organizate. Femeile suportă concomitent mai mult decât o formă de violenţă. Sunt utilizate: infantilizarea, microagresiunea şi diminuarea importanţei. Cel mai grav este că din cauza acestor atacuri şi excluderi, alte femei nu se avântă în alegeri”, a spus preşedintele platformei „Egalitate de gen”, Olga Bîtcă.

O altă concluzie a studiului este că ştirile false, care dezinformează, manipulează, cu elemente de discurs de ură, se răspândesc şi descurajează femeile să se implice în politică. În dezbaterile electorale lipsesc întrebările despre dimensiunea de gen, lucru evident şi în programele concurenţilor electorali. Conferinţa este parte a activităţilor proiectului „Şanse egale pentru femei în alegeri", susţinut financiar de Fundaţia Est-Europeană, în cadrul programului ,,Pledoaria societăţii civile pentru alegeri incluzive şi corecte în Republica Moldova.

Comentarii