Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Electorala 2019

14 Mar. 2019 / 11:16

Curtea Constituţională a validat rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie

Curtea Constituţională a validat astăzi, 14 martie, rezultatele referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru ambele întrebări supuse referendumului.

„Se confirmă rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi.

„Referendumul este unul consultativ, asta nu înseamnă că este decizia adoptată, pentru că din cele patru categorii de referendumuri republicane care pot fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova, doar referendumul constituţional legislativ şi de demitere a preşedintelui au efecte juridice. În privinţa referendumului republican consultativ, acesta se desfăşoară atunci când sunt subiecte care necesită a fi consultate cu cetăţenii”, a menţionat preşedinta CEC, Alina Russu, citată de Mesager.

Hotărârile Comisiei Electorale Centrale (CEC) despre participarea cetăţenilor la votare în cadrul referendumului republican consultativ din 24 februarie, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor scrutinului, precum şi raportul Comisiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului au fost remise Curţii Constituţionale pe 4 martie curent.

Potrivit datelor CEC, 40 la sută dintre alegători au participat la acest exerciţiu electoral.

Astfel, peste 730 de mii de oameni au votat pentru reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 şi peste 260 de mii au ales opţiunea contra.

Pentru întrebarea „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?”, mai mult de 780 de mii de votanţi au optat pentru posibilitatea de revocare a deputatului, iar peste 200 de mii - contra.

Andrian Candu le-a mulţumit alegătorilor care au susţinut iniţiativa Partidului Democrat din Moldova (PDM). El a declarat că unele aspecte privind statutul deputatului vor fi discutate cu Comisia de la Veneţia, relatează Mesager.

„Odată ce Parlamentul îşi va reîncepe activitatea, echipa PDM va pregăti toate mecanismele necesare pentru a lansa procedurile legale de modificare a Constituţiei privind acele schimbări. Sunt discuţii pe care trebuie să le avem în mod obligatoriu şi cu partenerii noştri de peste hotare. E vorba de Comisia de la Veneţia”, a declarat deputatul PDM, Andrian Candu.   

Decizia este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Comentarii