Loading
ro en ru
Emisiuni
7 Top Studio

Votează piesele preferate AICI
Academia Radio

 
Durata – 25 min

Periodicitate: săptămânal (duminică, ora 15.05)

Descriere: revistă radio, teme şi probleme din domeniul ştiinţei

Realizator: Andrei Viziru
Cărţi Sonore

 
Durata – 15 min

Periodicitate: 5 zile pe săptămână, luni-vineri, ora 12.45 şi 17.45

Descriere: lecturi în serial, pagini din creaţia unor valoroşi scriitori din literatura naţională şi universală

Redactori: Veaceslav Gheorghişenco, Dumitriţa-Raluca Parfentie
Cântă un Artist


Valori şi speranţe ale muzicii naţionale autohtone

Emisiunea „Cântă un artist”, difuzată în fiecare luni, între orele 20:15 şi 21:00, e „construită” în jurul invitaţilor săi, personalităţi cu o carieră „în spate”, dar şi tineri interpreţi, compozitori, textieri.

De-a lungul celor aproape şase ani de la lansarea primei ediţii a emisiunii „Cântă un artist”, am stabilit probabil una dintre cele mai lungi liste cu invitaţi - personalităţi marcante şi valori autentice din domeniul muzicii. Am avut marele privilegiu să-i intervievez.

Discutăm despre cariere şi caractere, despre împliniri, dar şi despre inevitabilele eşecuri. Uneori sunt şi indiscret, probabil, pentru că abordez teme mai sensibile.

Dar mă străduiesc s-o fac într-un mod cât mai elegant. Invitaţii îşi amintesc, sunt recunoscători unor momente din carieră lor şi din viaţa de zi cu zi, sau uneori chiar le regretă”, menţionează Adrian Beldiman, realizatorul emisiunii.
Convorbiri Literare

 
Durata – 45 min

Periodicitatea: săptămânal (duminică, ora 11.15)

Descriere: revistă radio care îşi propune monitorizarea şi oglindirea fenomenului literar-artistic, educaţia estetică a publicului

Realizator: Dumitriţa-Raluca Parfentie
Credinţă şi Religie


 
Durata – 25 min

Periodicitate: săptămânal (sâmbătă, 15.05)

Descriere: program de spiritualitate creştin-ortodoxă

Realizator: Iulian Proca
Dialoguri Culturale

 
Durata – 45 min

Periodicitate: săptămânal (sâmbătă, 11.15)

Descriere: revistă radio de literatură, teatru şi artă

Realizatori: Veaceslav Gheorghişenco, Andrei Viziru, Iustin Vacarencu
Express Muzical


Program muzical interactiv

Te trezeşti de dimineaţă cu greu. Parcă în fiecare dimineaţă e din ce în ce mai greu. Bei cafeaua, te îmbraci, te uiţi la ultimele ştiri de la televizor, te sperii de ce s-a mai întâmplat peste noapte şi pleci la serviciu. În trafic - aglomeraţie, claxonări, nervi. Ajungi la birou stors de puteri. Cât de cunoscut îţi este acest tablou?

Stă în puterea ta să schimbi ceva - ascultă „Express Muzical” în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, între 10:15 şi 12:00, la Radio Moldova Muzical şi Radio Moldova Actualităţi.

Plonjează într-o lume echilibrată, senină, care îţi dă puteri - lumea muzicii. Află cele mai interesante ştiri ale zilei din domeniu, repere ale săptămânii muzicale din ţară şi de peste hotare.

Îţi mai oferim calendarul zilei, piese şi albume noi-nouţe. Îţi relatăm despre cele mai interesante evenimente cultural-artistice (concerte, spectacole, festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale) - când şi unde au loc.

Zi de zi ai posibilitatea să faci cunoştinţă și chiar să discuţi cu invitaţii emisiunii - interpreţi, instrumentişti, textieri, compozitori şi muzicologi.

Îţi garantăm o selecţie muzicală de cea mai bună calitate. Suntem sensibili la opiniile, sugestiile şi dorințele tale.

Alte oportunităţi – felicitări la telefon şi on-line.
 
Cu toata considerațiunea,
Adrian Beldiman (producător)
Cristina Galbici, Ion Mandeş, Rozalina Buldumea, El Radu (realizatori)
Invitaţie la Operă
 
Gen complex ce reuneşte muzica vocală și instrumental-orchestrală, este oare opera un gen artistic care va dura în timp?

Astăzi, în era tehnologiilor avansate, când a apărut posibilitatea de a urmări un spectacol la ecranul televizorului sau al calculatorului, de ce este necesar sa mergem la operă? Ce poate să propună teatrul liric ascultătorului modern?

La aceste întrebări veţi găsi răspuns duminică, de la 17:15, în emisiunea „Invitaţie la Operă”, o escapadă captivantă în lumea operei, prezentând spectacole din repertoriul celor mai importante săli de spectacole şi teatre de pretutindeni.

La Vatra Jocului


O întâlnire pe calea undelor cu interpreţi îndrăgiţi de folclor

Duminici de suflet sunt cântecele populare ce ne reprezintă esenţa noastră etnică.

Prin ele ne spunem păsul, cu ele ne trăim bucuriile şi tristeţile, datorită lor rămânem a fi noi, neamul românesc.

La Vatra Jocului” vă oferă aceste oportunităţi, în fiecare luni, de la 22:30.


Lăutarii Moldovei

Arta interpretării la instrumente populare, trecută prin etapele de perfecţionare profesională, cu păstrarea melosului popular tradiţional, aspecte ale tradiţiei lăutăreşti, nume, virtuozitate, profesionalism, le găsiţi în emisiunea „Lăutarii Moldovei”, realizată de Silvia Zagoreanu, marţi, de la ora 22:30.

Meloritm Duminical
 
În spatele fiecărui interpret sau compozitor există mai multe amintiri şi întâmplări cunoscute sau mai puţin cunoscute, dar care merită a fi povestite.

Redactorul-prezentator Filip Rudenco află totul din prima sursă. Îţi dezvăluie partea nevăzută a statutului de vedetă sau de interpret începător.

Invitaţii emisiunii nu mai au secrete, nicio vedetă nu scapă de întrebări directe și subite.

Fii alături de noi în fiece duminică, de la 20:15, pentru a auzi ce înseamnă să fii altfel în muzică, ce stiluri sunt în vogă și care este longevitatea unui şlagăr.
Port în Suflet Dor de Cântec
 
Transmis din generaţie în generaţie, cântecul popular este prezent în viaţa fiecăruia dintre noi, de la naştere până la moarte.

Trăirile şi simţirile omeneşti, exprimate prin cântec, constituie bogăţia spirituală a neamului.

Din vatra satului, de la artiştii amatori, trecut prin filtre ale profesioniștilor, cântecul popular este transmis cu cinste generaţiilor în creştere prin intermediul emisiunii ,,Port în suflet dor de cântec”.

În fiecare miercuri, la 22:30, Silvia Zagoreanu intră în casele dumneavoastră împreună cu promotorii fideli ai genului.
Rock Cancelaria
 
Elena Chirilov și Octavian Rusu – declaraţie (mai mult decât oficială):

Rockul, oameni buni şi frumoase doamne, e o stare a noastră de spirit. Îl ascultăm mereu ca să ne încărcăm bateriile.

El ne oxigenează, ne pune pe picioare şi ne trezeşte din amorţeală.

E „Satisfaction” de la Rolling Stones, e „Back in Black” de la AC/DC, e „Knockin’ on Heaven’s Door” de la Dylan, „Cinderella” de la Black Sabbath, „Stairway to Heaven”, „Blue Suede Shoes”, neîndoielnic, superbele balade „Lorelei”, „Wind of Change”, „Still Loving You”, povestite de redutabilii Scorpions şi atâtea alte minunăţii, sâmbătă de la 16:30 până la 17:00”.
Sănătate pentru Toţi

 
Durata – 25 min

Periodicitate: săptămânal (sâmbătă, 15.30)

Descriere: program interactiv de promovare a modului sănătos de viaţă

Realizator: Galina Alcaz-Jalencu
Scrisori pentru Acasă

 
Durata – 30 min

Periodicitate: săptămânal (duminică, 10.30)

Descriere: radiomagazin despre şi pentru moldovenii de pretutindeni

Realizator: Oxana Gherman-Roşca
Splendorile Muzicii


Bijuterii clasice

Explorând continuu fonoteca de aur a Radioului Naţional, scoatem la suprafaţă bijuterii muzicale din clasica universală şi naţională.

Sunt variante interpretative de excepţie ale unor opusuri de mare anvergură, pe care le oferim spre audiţie, în fiecare zi de luni, de la 17:15 la 17:45, într-o emisiune săptămânală, realizată de Mariana Ciumacov și intitulată semnificativ „Splendorile muzicii”.
Teatru la Microfon

Periodicitatea: cotidian

Ora difuzării: 22:30 (luni-vineri), 22:15 (sâmbătă-duminică)
 
Descrierea: în cadrul proiectului anului 2013 - „Anul Teatrului Radiofonic” - sunt difuzate spectacole de înaltă prestanță artistică, valori de unicat, adunate și păstrate de la 1955 încoace, în fondul Radio Moldova.

Scopul: readucerea, zilnic, în casele ascultătorilor, a teatrului radiofonic, a unei diversități tematice de piese, din dramaturgia naţională şi universală, clasică şi contemporană, cu artişti consacraţi şi alţii mai tineri, talentaţi prin excelenţă, precum și cu regizori care au abordat şi abordează cu egală măiestrie arta teatrului radiofonic.

Proiectul „Anul Teatrului Radiofonic” este  și un răspuns la doleanţele insistente din partea ascultărorilor fideli, care au crescut cu „Teatru la microfon” și pentru ascultătorii mai tineri, care se află în căutarea unei oferte de „teatru pe unde radio” de calitate.

Publicul țintă:  fiecare ascultător care se racordează pe frecvenţele  Radio Moldova
 
Redactor – Alexandru Roșu

Date de contact:  adresa: Chișinău, strada Miorița 1, Casa Radio, pentru emisiunea „Teatru la microfon”. Telefoane de contact: 72-33-47; 40-68-18; 40-68-37.
Tezaur Componistic

Muzică orchestrală, de balet, de cameră, avangardistă, corală, de concert, de film, de claviatură, muzică de teatru, operă, simfonică, vocală - genuri muzicale diferite, dar înrudite.

Mariana Ciumacov vă invită să le ascultaţi în fiecare zi de marţi, începând cu 17:15, într-o emisiune săptămânală cu un periplu de 30 de minute.
Umorul E cu Noi


 

Durata – 25 min

Periodicitate: săptămânal (duminică, 10.05)

Descriere: program de divertisment, umoristico-distractiv

Realizator: Petru Hadârcă

Univers Jazzistic
 
Viaţa este în mare măsură ca şi jazzul... Cel mai bine este când se improvizează...”
George Gershwin, compozitor american

Jazzul dispune de forţa muzicală necesară pentru concretizarea speranţelor. Este o artă vitală, proteică şi proliferantă care-şi modifică „din mers” morfologia şi cere să fie mereu evaluată.

Fenomen major al culturii universale, el este un spaţiu al dezvoltării imaginative eliberate de constrângeri, o ars nova, o muzică prin care umanitatea ultragiată de succesiunea tragediilor la scară mondială îşi recuperează demnitatea, dreptul de a spera.

Ea nu este muzica perfecţiunii, ci a marii şi splendidei imperfecţiuni. Legea ei e una a toleranţei.

Luaţi aceste consideraţii, citate despre arta improvizatorică, jazzul - un îndemn din partea regizorului Octavian Rusu şi a redactorului Ion Chiorpec pentru a parcurge în fiecare zi de marţi, începând cu 16:30, câte un episod din epopeea radiofonică „Univers Jazzistic”.
Universul Familiei
 
Durata – 30 min

Periodicitatea: săptămânal (sâmbăta, 10.30)

Descriere: program interactiv având ca scop promovarea valorilor familiei

Realizator: Diana Palade-Uţică
V-aduc Cântul Meu de-Acasă

 
Omul îşi are rădăcinile sale. La fel şi cântecul - cel auzit şi cântat la vatra părintească, cel simţit şi trăit de bunii şi străbunii noştri.

În cadrul emisiunii „V-aduc cântul meu de-acasă”, încercăm împreună cu interpreţii să readucem în circuit cântecul cu personalitate şi adresă concretă.

Fiţi alături de noi, în fiecare duminică, de la 22:30.
Ambiant Salon


Arta muzicală autohtonă
 
Profilul emisiunii realizate de Valeria Barbas, duminică, de la 21:30, se concentrează pe dialoguri cu personalităţi, cu specialişti în domeniul muzicii autohtone, pe creionări de portrete de creaţie ale compozitorilor, dirijorilor, interpreţilor, formaţiilor muzicale, cu prezentarea celor mai importante realizări.

Abordăm şi probleme de actualitate de pe tărâmul muzical, probleme de gen, stil, limbaj, marketing, management şi promovare, colaborări, impedimente, valori şi secrete ale succesului, debuturi și lansări – toate, în discuții pigmentate cu exemple muzicale elocvente.
Cântecul care Mi-i Drag
 
 
Votează piesele preferate AICI
 
O Vedetă la Psiholog


Tablou psiho-spiritual al muzicianului

Emisiunea în care descoperi vedetele dintr-o altă perspectivă, unde predomină discuțiile sincere despre viață.

Abordăm împreună cu interpreţi, textieri, compozitori din Republica Moldova subiecte profunde şi complexe: relaţia dintre el şi ea, eşecul şi succesul, prietenia dintre bărbat şi femeie, echilibrul muncă–viaţă privată şi multe alte teme cu accent psihologic, utile și interesante.

Pentru că „viaţa e plină de psihologie”, te şi îndemnăm să nu ratezi emisiunea în fiecare sâmbătă, de la 20:25.
Meditaţii în Cheia Sol

 
Gânduri despre muzică

Muzica este mai mult decât o metodă de a-ți pune sângele în mişcare – este un mod de a transmite sentimente, mesaje, sau… cel puţin, asta ar trebui să fie.

Asculți gânduri alese de la personalităţi din diferite domenii despre muzică şi muzicieni, despre muzica ce le place...

Nu ezita să meditezi şi tu, în cheia sol.
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo Sondaj
Ce gen de emisiuni preferati ?
Divertisment
Politic
Social
Emisiuni de dezbateri
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam